Op deze geïntroduceerde meter staat een streven om eind van dit jaar 35 procent groen te zijn. Dit gaan we bereiken door de beide windmolenparken en door zonne-energie. Ik mis echter de volgende informatie van de overheid.
Elektriciteit wordt door Aqualectra geproduceerd met behulp van generatoren die als brandstof dieselolie nodig hebben. Het resultaat is het kunnen leveren van watturen energie voor onze elektrische apparaten. Onze meter meet het aantal gebruikte kilowatturen (kWh). Afgerond verbruiken wij 100 megawatturen. De windmolens kunnen 30 megawatturen leveren. Zonne-energie zal beginnen met 5 mWh bij te dragen. Aqualectra moet echter op elk moment van de dag en nacht het aantal watturen kunnen leveren waar wij om vragen. Windbijdrage is er alleen als er wind is en zonne-energie is er alleen als er zon is, dus niet in de avond en nacht. Consequentie is dat de capaciteit van Aqualectra gebaseerd op dieselolie altijd de maximale afname aan moet kunnen en dat is 100 mWh en daar bovenop hebben we nog beschikbaar 35 mWh aan groene energie. Dus bij levering van groene energie hoeven we minder dieselolie te gebruiken. Deze groene energie kost echter ook geld aan investering en onderhoud. Dit moet allemaal betaald worden door de consument die nu pakweg 75 cent per kWh moet betalen.
De olieprijs op de wereldmarkt varieerde tussen 120 en 80 dollar per vat en momenteel zitten we aan deze lage kant. Vraag is nu: Wat kost de consument dit nu eigenlijk? Uiteindelijk draait het om deze vraag. Waarom zou een maatschappij met 150.000 inwoners (waarvan het merendeel net rond kan komen) het voortouw moeten nemen om het probleem van beschikbaarheid en prijs van dieselolie op te lossen? Ik zou dus graag willen weten de volgende cijfers: Wat is de investering geweest in de windmolens en hoeveel moet daar per kWh voor betaald worden? Idem voor de zonnepanelen? Wat is de kostprijs van Aqualectra per kWh? Wat is de brandstoftoeslag per kWh gebaseerd op de prijs per vat? Maak van dit laatste een tabelletje, waarin we kunnen aflezen bij welke prijs per vat de toeslag is. Maak elke maand achteraf een overzicht van de geleverde groene energie en wat hiervan de invloed was op de prijs die we de komende maand moeten betalen per kWh. Aan de hand van deze cijfers krijgen we een inzicht hoeveel groene energie ons gekost heeft aan investering en wat we daar nu werkelijk aan verdienen oftewel terug zien in een verlaging van de nu 75 cent per kWh. Hieruit zal ook blijven bij welk omslagpunt van de olieprijs deze investeringen rendabel zijn.
Een ding weten we zeker zonder de cijfers te weten: de financiers en leveranciers van de deze groene energie verdienen er zeker op. Wat is het overzicht van vernieuwen van de generatoren op dieselolie de komende jaren? Waarom is er besloten te investeren in windmolens met een bepaalde capaciteit, terwijl er windmolens zijn die een veel hogere capaciteit hebben en met 15 stuks onze totale capaciteit kunnen leveren? Waarom is er gekozen voor leverancier x en niet voor leverancier y? Waarom gebeurt dit niet volledig transparant? Overheid leg dit nu eens uit in eenvoudig Papiaments. Statenleden doe je controlewerkzaamheden.
Henk Pasman,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.