Je kunt niet ontkennen dat Gerrit Schotte gevoel heeft voor politiek. Hij brengt weer een mooi verhaal voor sociale projecten. Zat met het probleem ‘Hoe financier ik dat uit een overheidspot die al leeg is na anderhalf jaar?’. Weet je wat: we zetten een extra heffing van 5 cent op de autobrandstof, maar dat zullen de automobilisten niet leuk vinden, maar dat introduceren we als de prijs op de oliemarkt weer omlaag gaat. En inderdaad, komende maand gaat de prijs omlaag; echter met 5 cent minder, aangezien Schotte die nodig heeft om politiek te spelen. Curoil beheert, maar een speciaal team van ministers neemt de beslissing over het gebruik. Met een hapje en een drankje zullen we dus de komende tijd regelmatig ministers toespraken horen houden over een door hun gerealiseerd project voor de gemeenschap maar betaald door de automobilist, maar die komt in het hele verhaal niet meer voor. Vraag is echter of het juridisch wel juist is om de automobilist die het meeste aantal kilometers maakt het meest te laten bijdragen in een sociaal fonds voor de gehele gemeenschap? De buschauffeurs zullen wel blij zijn dat ze 5 cent meer moeten betalen per liter. Daarnaast is de vraag of het niet veel logischer en niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel is om een heffing op brandstof te gebruiken voor de automobilist? Bijvoorbeeld zouden we dit kunnen gebruiken in plaats van het half- en jaarlijkse betalen van autobelasting of een extra voor onze wegenstructuur of veiligverkeeracties. Is goedkoper dan belasting innen en is maandelijks beschikbaar. Hoe staat het trouwens met de maandelijkse werkgelegenheidscijfers? Ik denk dat de burger in eerste instantie werk wil hebben en in zijn vrije tijd aan sport doen en niet andersom. Maar ja dit, denkt de politicus, levert stemmen op en geen werk kunnen creëren niet. Dus verdoezelen we dit. Vota riba mi anto bo ta sigur ku bo ta haña trabou, lijkt me een verstandiger leuze waar de gehele gemeenschap wat aan heeft, maar dan moet je het wel bewijzen - elke maand opnieuw. Hebben we allemaal werk, dan komt de rest vanzelf.
Henk Pasman, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.