Wanneer ik in het bad onder de douche stap, dan zitten er vaak enkele krabben in mijn bad, ze zijn 2 tot 5 centimeter groot. In het geval dat ik mijn bril niet op heb en de krabbetjes niet heb gezien dan gaan we met zijn allen onder de douche. Ik moet ze met de hand vangen, het zeepsop eraf spoelen en ze in de tuin zetten (je kunt ze gewoon beetpakken, ze bijten niet).
Regelmatig vraagt men aan mij: Toonchi, vertel dat verhaal van jouw krabben nog eens een keer en leg het uit. Hier komt dan mijn verhaal: In andere delen van het jaar zijn er grote krabben van wel 15 tot 20 cm en die grote krabben kruipen in de slaapkamer onder mijn bed. Met heel veel moeite kan ik ze te pakken krijgen, ik gebruik meestal een doek om de krabben te pakken en niet te beschadigen. Mijn ervaring is dat de scharen van deze krabben niet erg scherp zijn, als je ze vergelijkt met die van de Noordzeekrab. Onze grote krabben zijn vaak heel mooi kobaltblauw en soms terra rood/geel.
Mijn verhalen over de krabben heb ik voorgelegd aan een bioloog op Curaçao en die wist een heel compleet deskundig verhaal neer te leggen. Wij allemaal kunnen door het jaar heen zien dat er in bepaalde perioden veel krabben zijn. Je ziet dat ze in de avond en nacht gevangen worden met een lantaarn en een emmer, ze zijn dan bestemd voor de soep. Naar mijn inschatting moeten er wel duizenden tot honderdduizenden krabben op Curaçao zijn. Wij zien ze in periodes met honderden tegelijk een soort zomeravond-rondedans maken. Mijn vermoeden is dat ze dan een paringspartner zoeken en dat het een paringsdans is van honderden vrouwtjes- en mannetjes krabben. Ik ga er dan nog steeds vanuit dat we hier spreken over de Curaçaose landkrab. De bevruchte vrouwtjes lopen met hun eitjes - dat zijn miljoenen eitjes - naar de zee en zetten de eitjes af op het zeewater. De eitjes worden door de zeestroom meegenomen en die eitjes veranderen in larfjes. Die larfjes worden krabbetjes en die gaan later aan land, daar waar ze aanspoelen, en zijn dan weer gewoon landkrabben. Ze kunnen aan land gaan in een baai of een rots op Curaçao, maar ze kunnen ook op elk eiland elders in de Caribbean aan land gaan. Het soort landkrab op de diverse eilanden is ongeveer gelijk.
Nu kom ik toch weer terug op de kleine krabbetjes die met mij onder de douche willen en de grote krabben die zo graag ter hoogte van mijn kussen onder ons bed in de slaapkamer kruipen. Het gebeurt niet het hele jaar door, dat zou vervelend zijn, het zijn maar perioden. Dat zijn de perioden dat de vrouwtjes naar de zee willen om hun eieren in het zeewater af te zetten en dat de kleine krabbetjes uit de zee komen om het land in te gaan. Ons huis staat aan de zee, vermoedelijk juist op een plaats op het pad van de krabben die komen en gaan. Het is best wel een aardige ontmoeting met de natuur.  We hebben al heel wat mooie foto’s van ‘onze’ krabben kunnen maken.
Toonchi Diepstraeten,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.