Het Curaçaose toeristenbureau doet er alles aan om toeristen te trekken, vooral  in de Verenigde Staten, waarbij de rijke historie van the Dutch Caribbean een belangrijk aantrekkingspunt is. Helaas, het standbeeld van de in de VS zo bekende Peter Stuyvesant is verdwenen en er gebeuren nog meer dingen op Curaçao, waarbij men  vraagtekens kan zetten, zoals bij het Curaçaosch Museum.
Dat museum zou voorop moeten lopen in het behoud van onze historische cultuur. Dat deze cultuur veel Nederlandse invloeden kent is een logisch gevolg van het verleden, maar dat verandert niets aan de werkelijkheid.
Onlangs heeft het museum het standbeeld van Willem de Zwijger - in Nederland de ‘Vader de Vaderlands’ genoemd - naar Nederland geëxporteerd en is er een kapotte windmolen voor in de plaats gezet.
Eén dezer dagen ging ik naar de tentoonstelling van Zanolino in het Curaçaosch Museum en in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, moest men entree betalen.
De grootste verrassing was niet de tentoongestelde schilderijencollectie, maar het feit dat het schilderij van de beroemde Nederlandse schilder Willink en de twee schilderijen van de meestervervalser Hans van Meegeren waren verdwenen. Men had deze in de catacomben geplaatst en daaraan een tweederangs plaats toegekend. Afgezien nog van deze onbezonnen daad, staan de schilderijen in de kelder ook bloot aan mogelijke waterschade bij zware regenval.
Er kwamen in het recente verleden veel toeristen van cruiseschepen kijken, maar komen zij wel aan hun trekken? Dit soort excursies zijn kostbaar en er blijft niet zoveel over van historisch belang als het zo door gaat.
Waar gaan we naar toe? Om de bekende heer Arthur Donker te quoteren:
‘je blijft maar lachen op deze klip’.
Julie Kooijman, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).