Door Dick Drayer

Het is ondertussen duidelijk geworden dat de minister van Justitie de Amerikaanse autoriteiten onvolledig heeft ingelicht over het conservatoir beslag op de tegoeden van de vennootschappen van Dos Santos in de Verenigde Staten.

Grote vraag is: waarom heeft de minister gekozen voor inmenging in een specifieke rechtzaak en waarom heeft hij zich niet juridisch laten adviseren door zijn departement? Juristen aldaar hadden de minister moeten vertellen dat het tweede conservatoir beslag niet was opgeheven en dat er juridische wegen zijn voor de verdediging van Dos Santos om daar bezwaar tegen te maken.

De minister lijkt met zijn brief dus rechtsreeks de rechtsgang te hebben doorkruist. Een doodzonde, waar actie van het parlement dringend geboden is. Maar nog erger is dat de minister met zijn brief zich de ernstige verdenking op de hals haalt als zou hij onder druk gezet zijn door - de ook bij de persconferentie aanwezige, maar verscholen broer van Dos Santos - minister George Jamaloodin.

Juristen stellen dat de in het Engels opgestelde brief van Elmer Wilsoe moet zijn geschreven door een Amerikaanse jurist en onmogelijk van de hand van zijn eigen departement kan zijn gekomen.

En daar valt wel iets voor te zeggen. Adviseur van minister Elmer Wilsoe, mr. Peppie Sulvaran behoort immers ook tot het team van de verdediging van Dos Santos. De vertrouwensbreuk tussen Wilsoe en de PG is uitvoerig onderbouwd in een viertal artikelen van Sulvaran in de media, zoals Wilsoe zelf toegaf tijdens de persconferentie vorige week.

De cirkel lijkt daarmee rond: Dos Santos heeft rechtstreeks via zijn advocaten de minister van Justitie ingezet om zijn bevroren tegoeden in de VS vrij te krijgen.

De ernstige verdenking wordt nog eens versterkt, doordat de minister de PG heeft verboden nog enige rechtshulpverzoek te mogen doen in de zaak Bientu, zonder de schriftelijke toestemming van hemzelf. Dus geen algemene aanwijzing, zoals een minister mag doen, maar een specifieke aanwijzing. Kennelijk met de bedoeling om de broer van collega-minister Jamaloodin niet meer lastig te vallen.

De grotere picture blijft in deze zaak nog onbesproken. En dat is de zuivering van alle instituties van het land Curaçao na 10-10-‘10. Begonnen met Edsel Gumbs van de VDC en via een schier oneindige reeks van mensen nu vervolgd met PG Dick Piar van het OM.

Who’s next?


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.