Naar aanleiding van het artikel van Michelle da Costa Gomez van 24 april wil ik reageren op wat ze schrijft (‘er doen verhalen de ronde’) over de makurá-boontjes, de rood met zwarte boontjes die onder andere groeien in het natuurgebied van Malpais.
Een aantal maanden terug leken we even in de verkeerde film beland te zijn. Ons zoontje van 2,5 was met een maracas (sambabal) aan het spelen, een souvenir van een bezoek aan Grenada. Toen het ding kapot bleek, kwamen er heel veel kleine boontjes uit, fel rood met een klein zwart gedeelte. Ons zoontje had een boontje in zijn mond en was erop aan het kauwen. Gezegd dat hij het moest uitspugen maar in de consternatie niet gezien of hij dat daadwerkelijk had gedaan. Toch maar even gezocht of ik iets kon vinden op internet…. en er toen achter gekomen dat het om zogenaamde Jequirity beans (of makurá), ging en die blijken zwaar giftig te zijn (sterker dan ricine dat uit de castorbonen wordt gewonnen waarover een paar weken terug ook is geschreven en dat op de lijst van de meest gevaarlijke chemische wapens staat). Kinderen en volwassenen kunnen eraan overlijden als ze het binnenkrijgen. Met ons zoontje is het na twee nachten en een maagspoeling in Sehos, waar we heel goed zijn opgevangen, gelukkig goed afgelopen. De artsen hebben gelijk gezocht naar meer informatie want dit was hen ook niet bekend.
Op Curaçao worden armbandjes voor baby’s gemaakt van deze boontjes (tegen het boze oog) onder andere te koop op Plasa. De pitjes worden doorboord om ze aan een draadje te rijgen en juist de kern van de boontjes is levensgevaarlijk. Er zijn mensen overleden nadat ze met de naald in hun vinger prikten. Wanneer een baby op een doorboord pitje van een armbandje zuigt of het inslikt is de kans groot dat het vergiftigd wordt en dit kan dodelijk zijn. We hopen dat de GGD op Curaçao actie onderneemt om de verkoop van deze armbandjes te verbieden. In andere landen zijn eind 2011 al producten uit de handel gehaald omdat er kinderen zijn omgekomen.
Maartje Groot,
Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.