Uit de tijd van moderne sprookjes en horrorverhalen; een nonsensbrief uit het land waar een kleine bank groot is... of is het een Girote bank klein is?

Geachte klant,
Indien u het niet gemerkt hebt, omdat het zo snel is gegaan, hebben wij drie weken geleden met een ‘druk op de knop’ het oude banksysteem vervangen door een veiliger systeem. Het systeem is zo veilig dat niemand meer bij uw geld kan..., ook u niet.
Deze veiligheid kunnen wij garanderen omdat niemand iets van het systeem af weet. Om zeker daarvan te zijn, hebben wij alle rekeningnummers veranderd en niemand hiervan tevoren op de hoogte gebracht. Het veranderen van de rekeningnummers hebben we ook moeten doen omdat veel bedrijven en gebruikers deze op briefpapier en websites hebben vermeld. Die oude rekeningnummers kunnen nog tot eind augustus gebruikt worden vanwege een technische storing, maar daarna weet echt niemand meer waar uw geld (salaris) naar toe moet en zijn wij als bank af van een vervelende gewoonte. Bedrijven zijn dan in een keer af van hun voorbedrukte briefpapier. Wij hebben ook alle wachtwoorden, standing orders en templates verwijderd om er zeker van te zijn dat niemand online kan bankieren of nog iets met het oude systeem doet. Wat u er niet in kan stoppen, kan een crimineel er ook niet uithalen.
Wij noemen u enkele voorbeelden van andere functies:
1. Een hacker die niet snel genoeg zijn weg kan vinden in het nieuwe systeem, wordt er pardoes uit gegooid (‘sessie time-out’). Op deze manier kan een hacker niet zoeken naar de gaten in het systeem. U als gebruiker die het nieuwe systeem hoort te kennen, heeft hier geen last van (*zie hieronder voor handleiding).
2. Gebruik maken van de ‘backspace’-toets bij het invoeren van gegevens reset de pagina naar het inlog-scherm. Dit is geen beveiliging, maar wij vonden het wel leuk als optie om gebruikers alert te houden.
3. In het nieuwe systeem is er nu maar 1 regel voor een omschrijving gereserveerd in plaats van 3 regels. Dit om te voorkomen dat men te veel intypt en dus een te lange sessie/verbinding heeft met het systeem.
4. Een goede omschrijving is niet meer belangrijk, daarom verschijnt op uw afschrift niet langer de naam van het bedrijf of de winkel waar u gepind heeft, maar een code/nummer waar alleen wij iets mee kunnen. Gevolg hiervan is wel dat er bedragen op uw rekening verschijnen die u niet kan verklaren (criminelen dus ook niet). Dit heeft echter ook een positieve kant!
U kunt het immers als een extraatje beschouwen en wie wil niet iets extra hebben in deze tijd. Aan de andere kant compenseren deze onbekende (extra) bedragen de (nieuwe) fees, tax en service charges die wij doorberekenen.
Meer informatie of een *handleiding is over een paar maanden beschikbaar wanneer er meer duidelijkheid is over wat het nieuwe systeem allemaal wel en niet kan. Rond die tijd zullen wij u tijdig op de hoogte stellen van hetgeen u na twee weken kunt verwachten als u nu met het nieuwe systeem gaat werken.
Mocht u nog antwoorden hebben op wat wij niet begrijpen dan horen wij dat graag.
Hoogachtend, Uw bank

De brief is fictief. Als u er helemaal niets van begrijpt, het verhaal toch herkenbaar is en u zich niet in sprookjesland bevindt, moet er snel iets bij onze bank veranderen. U gelooft toch ook niet meer in sprookjes?

R. van Rhemen, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).