Wanneer gaat de overheid eens luisteren naar haar eigen experts? Otrobanda beweert niks. Het zijn de overheidsexperts die dat doen. De leegstaande terreinen van het Sehos, samen met het Thomas College en de Poli, bieden voldoende ruimte om een nieuw ziekenhuis te bouwen. Een ziekenhuis dat bereikbaar is voor iedereen, zowel te voet, als met de auto of met de bus. Een nieuw ziekenhuis op deze plek zal eerder operationeel zijn dan op welke andere locatie dan ook. En het blijft bereikbaar, ook tijdens overstromingen. Ten slotte, het kost ook nog eens minder.
Orkaan Tomas heeft bewezen dat de Sehos-locatie uitstekend is. Toen half Curaçao zowat onder water lag, werden de patiënten van het Advent ziekenhuis probleemloos verhuisd naar het Sehos, omdat het terrein van het ziekenhuis in Otrobanda wél droog en bereikbaar was. Maar zowel Nieuwe Haven als het terrein daar bij Noorduyn waren volledig overstroomd en ontoegankelijk, terwijl Otrobanda wél bereikbaar bleef met de auto.
Het is net alsof de overheid een voorkeur heeft voor terreinen die wateroverlast hebben, waar verkeersproblemen zijn, waar er veel bijkomende kosten zijn voordat men kan beginnen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Waarom problemen zoeken wanneer er een oplossing is? Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van de rapporten die de overheid zelf heeft laten maken en die al meer dan 10 jaar aangeven hoe men wél tot een oplossing kan komen? Want die geven de oplossing: zowel in de keuze van het beste terrein als de manier waarop efficiënt en betaalbaar gebouwd kan worden, zodat het ziekenhuis zo snel mogelijk operationeel is, zoals summier uitgelegd in het vorige persbericht.
Het is al veel langer dan vandaag dat de overheid, in alle denkbare coalitiepatronen, relevante informatie heeft gekregen over de meest logische, goedkoopste, snelste manier om een nieuw ziekenhuis te verwezenlijken: in Otrobanda, naast het bestaande. Precies zoals al hun experts zelf hebben aangegeven in verschillende rapporten.
De locatie is uitstekend omdat er geen gevaar voor overstroming bestaat; is gemakkelijk bereikbaar voor iedereen waar ook op het eiland via een enkele bus (33 procent van alle bezoekers komt naar het ziekenhuis per bus); er zijn geen kostbare investeringen nodig voor infrastructuur, want alles is er al. En zowel de investering als de kosten van elektra voor airconditioning zijn aanzienlijk lager dan wat de overheid biedt op kosten van het volk.
Maar nee, de overheid verkiest koppig te zijn en komt met voorstellen die volkomen kolderiek aandoen en die ieder weldenkend mens zal afwijzen als onzin.
En de logische vraag is: ,,Maar waarom is de overheid zo koppig?” Omdat de politicus niet zozeer geïnteresseerd is in de volksgezondheid, maar het ziekenhuis weg wil uit Otrobanda om dan lucratieve zaken te doen met investeerders die daar hotels en luxueuze appartementen willen neerzetten.
Intussen wordt er geen rationele uitleg gegeven aan het volk, dat zich blijft afvragen wanneer nou het nieuwe en moderne ziekenhuis er zal zijn om van een verzorging te genieten die overeenstemt met de 21ste eeuw. En de medici en het verzorgend personeel schreeuwen om een modern gebouw, aangepast aan de eisen van vandaag en morgen.

Federashon Otrobanda, Plataforma Otrabanda en Sosiedat Komersiantenan Otrobanda (SKO),
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.