Er is, blijkt, officieel bepaald dat het nieuwe ziekenhuis gebouwd zal gaan worden op het oude Amstelterrein aan de Nieuwe Havenweg. De eerste steen zou al in het tweede kwartaal van dit jaar gelegd moeten worden. Op zich een erg centrale locatie. Echter er zijn zware risico’s verbonden aan het opereren van een ziekenhuis op deze locatie.
Nog vers in mijn geheugen zijn de beelden van een deels ondergelopen Zeelandia en weglopend regenwater over het Amstelterrein en de Nieuwe Havenweg naar de het binnenwater van onze haven en zo verder richting zee. Tropische storm Tomas was een enkele uren durende flinke regenbui, meer niet!
Verder valt uit een vrij recente, officiële publicatie van de regering van Curaçao (http://www.meteo.an/include/Pub/documents/RA_final.pdf) op te maken dat de locatie van het oude Amstelterrein de hoogste risicofactor draagt bij het zich voordoen van een tsunami. Het gebied is in deze publicatie met een rode kleur als zodanig aangegeven.
Voor het publiceren van een dergelijk stuk moet een diepgaand onderzoek zijn uitgevoerd. De regering houdt dan ook blijkbaar duidelijk rekening met de mogelijkheid van het zich voordoen van een tsunami. De mogelijke gevolgen daarvan zijn tot in de puntjes uitgewerkt in hetzelfde officiële document.
Het lijkt me dat de bedrijfszekerheid van ons ziekenhuis de allerhoogste prioriteit moet hebben. Ik zou zeggen: ‘back to the drawing board’. Een ziekenhuis daar toch maar plaatsen, om kost wat kost maar snel te beginnen, zou een flinke blunder zijn!
Robert Schnog, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).