Toen Yonchi hoorde dat er een olifant rondliep in de kamer van dhr. Stolte, besloot hij diens jockey te worden. Zoals iedereen weet, heet die olifant ‘Ongelijkheid’. Als men op zo’n olifant gaat zitten, zijn olifanteske fouten  natuurlijk onvermijdelijk.
En inderdaad. Neerkijkend vanaf de rug van de olifant noemde Yonchi het volk ‘schaamteloos’ vanwege de roep om gelijkheid. Het is natuurlijk de olifant die schaamteloos is. Ongelijkheid is schaamteloos!
Yonchi zegt wezenlijk dat het schaamteloos is om gelijktrekking van de aov naar Nederlands niveau te vragen, omdat er geen premies voor zijn betaald. Weer zo’n olifanteske fout! De Nederlandse regering (het ‘Rijk’) subsidieert ongeveer 40 procent van de Nederlandse aow.
Met andere woorden het Nederlandse volk betaalt ook geen volledige premies. Het Rijk legt 40 procent bij. Om de Bonaireaanse aov te verdubbelen naar 1.000 dollar, zal het Rijk ongeveer 50 procent moeten bijleggen. We praten dus over een minimaal verschil. Nederland voelt het niet eens! Noem het volk voor zo’n klein verschil dus niet ‘schaamteloos’, Yonchi. Vergeet niet dat Bonaire thans ook bijdraagt aan het ‘Rijk’. Subsidie vragen is dus geen misdaad. Gelijkheid niet erkennen is een misdaad.
Ook stelt Yonchi dat onze economie de aov-verhoging naar 1.000 dollar niet kan dragen. Hier verdedigt de UPB haar eigenaren, dat wil zeggen de lokale bedrijven die de UPB steunen. De bedrijven zijn bang dat zij hogere premies moeten afdragen, als de aov gelijk wordt getrokken. Deze angst is begrijpelijk, maar ongegrond. Het idee is dat het Rijk de aov-verhoging subsidieert. De lokale bedrijven hebben dus niets te vrezen. Integendeel, een door Nederland gesubsidieerde aov op Nederlands niveau zal de economie een impuls geven. Daar varen de bedrijven wel bij.
In dit soort discussies behoort geld het uitgangspunt niet te zijn. De nood van de mens moet het uitgangspunt zijn. Om normaal te kunnen leven, hebben onze ouderen een aov van ongeveer 1.000 dollar nodig. In de slaventijd waren er ook mensen als Yonchi, die de eigenaren verdedigden, omdat vrijmaking van de slaven geld zou kosten. Dat kostte ook geld. Voor elke slaaf heeft de Nederlandse regering 300 betaald voor zijn vrijkoping. De eigenaren ontvingen dat bedrag.
Je kunt maar beter van die olifant afkomen, Yonchi. Als Nederland niet horen wil, laat de olifant dan bij Nederland. Op Bonaire moeten wij één lijn trekken. Niet omdat Nederland onze vijand is. Neen. Nederland is onze vriend. Maar sommige dingen, zoals ongelijkheid, zijn niet acceptabel.
En de Verenigde Naties (VN) steunen ons. In een sociaaleconomisch rapport van 19 november 2010 levert de VN zware kritiek op Nederland. De ongelijkheid tussen Nederland en de Caribische eilanden wordt aan de kaak gesteld. Letterlijk zegt de VN: ,,The Committee is concerned about the unequal enjoyment of economic, social and cultural rights among the four constituent countries of the State party.”
De Sociaal-Economische Commissie is dus bezorgd over het feit dat de sociale en economische rechten in de vier landen van het koninkrijk niet gelijk zijn. De VN dringt op spoedige gelijktrekking van sociaaleconomische rechten aan. De UPB heeft geen enkele reden meer om het Nederlandse onrecht te blijven verdedigen.
Michiel Bijkerk, Bonaire

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.