De Nederlandse minister van Volksgezondheid, mevrouw Schippers, informeert de Tweede Kamer dat de specialistische zorg voor inwoners op de BES-eilanden beter is in Colombia in vergelijking met de zorg op Curaçao. De lokale media jagen de lokale eilandbewoners angst aan door in eerste instantie niet aan te geven dat de minster de zorg alleen op bepaalde onderdelen als onvoldoende kwalificeert.
Alle adviseurs van de minister en met name de bevolking van Bonaire zelf weten heel goed dat verschillende specialismen en afdelingen van de drie ziekenhuizen op Curaçao met heel veel inspanning topzorg verlenen.
De vakgroep gynaecologie en obstetrie levert in samenwerking met de afdeling neonatale intensieve zorg zeer verantwoorde intensieve zorg en er wordt regelmatig, 24 uur per dag en 7 dagen per week, geconsulteerd door de (voor korte termijn uitgezonden vaak jonge onervaren net afgestudeerde) Nederlandse specialisten in de gynaecologie en verloskunde op Bonaire om grote soms lastige ingrepen en de minimale invasieve moderne chirurgie in het Sehos te verrichten of om er ernstig zieke zwangere vrouwen of pasgeborenen over te nemen.
We doen dit al jaren enthousiast en hebben een zeer prettige samenwerking met deze specialisten. Onze sterftecijfers zullen allicht wat hoger zijn dan in Nederland. Niet de ‘zorg’ is de belangrijkste oorzaak hiervoor, maar de lage sociaaleconomische status van de patiënt (die door Nederland jaren is geaccepteerd) die leidt tot een ongezonder leven, net zoals de perinatale sterfte in Nederland meer voorkomt onder de allochtone bevolking.
Mevrouw Schippers moet duidelijk zijn wat er nou precies mis is in de zorg die bij ons zou ontbreken: we zijn in Nederlandse topcentra opgeleide specialisten die al enkele jaren bezig zijn met kwaliteitsverbetering, door vakgroepsvorming, maatschapsvorming, protocolisatie, al jaren uw Nederlandse artsen opleiden maar ook al jaren snakken naar een nieuw onderkomen, meer operatie- en intensive care-bedden, meer kwaliteitswetgeving in de zorg en meer ondersteunend personeel.
Door de wijze van spreken, simpelweg aan de Tweede Kamer te melden dat een vrouw met 6 centimeter ontsluiting met een zwangerschapduur van 28 weken beter naar Colombia kan gaan, is een minachting voor het IQ van de Tweede Kamerleden, aangezien eenieder weet dat logistiek gezien, alleen Curaçao een haalbare locatie is.
Nederland is binnen Europa een van de landen met de hoogste perinatale sterfte. Binnen het door de minister geboden ‘Colombiaanse oplossingskader’ adviseer ik de minister in het kader van deze hoge sterfte onder baby’s in Nederland om iedere zwangere in Nederland te laten bevallen in Duitsland of België. Idioot toch?
Nu duidelijk wordt dat de Bonaireaanse zorg insufficiënt is en toch Curaçao nodig heeft omdat het nou eenmaal onmogelijk is om alle vakken te bemannen op dit kleine eiland, sust u de Tweede Kamer met dit soort uitspraken. De oplossing moet toch dichterbij worden gezocht!
Kom op ministers in Nederland, u bent medeverantwoordelijk voor de politieke ruzies op Curaçao waardoor hier niets van de grond komt. Kom eerst praten met ons, die nog altijd voor jullie de acute zorg verrichten, voordat u dit soort politieke uitspraken doet dat per 2013 niemand meer naar Curaçao over wordt geplaatst. Investeer in de financiering van een nieuw ziekenhuis!
Ralph Voigt (voorzitter vereniging van gynaecologen en obstetrici op Curaçao), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.