De overheid wil dat de UNA meer geldstromen van derden aanboort om de tekorten aan te zuiveren. Waarom maakt diezelfde overheid dan niet meer gebruik van de expertise van de UNA? En vooral het jonge talent dat daar wordt opgeleid en leert ‘out of the box’ te denken?
Vijf jaar geleden presenteerden veertien UNA-studenten van de afdeling Bouwkunde en Civiele Techniek hun visie op de ontwikkeling van het Hendrik- en Wilhelminaplein in het bijzijn van enkele hogere medewerkers van DOW.
Niet alle plannen waren praktisch of uitvoerbaar, maar de motiveringen van de studenten waarom zij tot bepaalde keuzes waren gekomen (zichtlijnen, verkeersstromen, windrichting, onderhoud, parkeerplaatsen) waren bijzonder interessant en leerzaam.
Van dat alles is bij het onlangs gepresenteerde ontwerp niets noemenswaardigs terug te vinden. Allereerst is het Hendrikplein - dat alles behalve een visitekaartje is voor de binnenstad - niet in het plan meegenomen. Net als bij het oude reconstructieplan voor het Wilhelminaplein, dat al zo’n jaar of 15 ligt te verstoffen in een overheidslade, is de theaterachtige constructie geplaatst aan de westzijde van het Wilhelminaplein of -park. Het geluid wordt door de oostenwind dus van het publiek af gevoerd, terwijl de regen juist op het podium slaat.
Daarbij beneemt de constructie het zicht op het fraaie historische monument daarachter. Maar vooral is er geen duidelijke keuze gemaakt of het nu een park of een plein gaat worden. Feitelijk is het gepresenteerde plan niets anders dan enig poetswerk van de huidige situatie met een stevig prijskaartje.
Els van Cappelle, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.