De laatste tijd verschijnen er stukjes in de kranten over verkeerde prijzen van artikelen die in het nadeel van de klant op de kassa aangeslagen worden. Als gepensioneerde ex-supermarketmanager, werkzaam geweest zowel in Nederland als op Curaçao, zou ik graag toch enkele opmerkingen hierover willen maken.
De meeste grote supermarkets hebben een assortiment van enkele duizenden artikelen die bij aankoop een calculatieprijs krijgen die door het inkoopkantoor berekend worden. De door hen berekende verkoopprijzen worden (meestal) door het magazijnpersoneel op de kartons en dergelijke vermeld.
Tevens moeten deze prijzen in het computersysteem ingevoerd worden ten behoeve van de scanners. Nu kan het zijn dat bij berekening van een nieuwe voorraad (die duurder of goedkoper is geworden) de prijs op het artikel of die op het rek is aangebracht inderdaad verschilt. Natuurlijk ligt de controle daarop niet bij de klant maar bij de supermarket.
Als hulpmiddel voor de klant dienen daarvoor de scanners als men twijfelt aan de juiste prijs hetgeen niet wegneemt dat geconstateerde fouten door de supermarket gecorrigeerd dienen te worden. Het is echter wel verwonderlijk dat men vaak klaagt over ‘dat de prijs aan de kassa hoger is dan vermeld’ maar nóóit als de prijs lager is. Voorbeelden: Bij een grootgrutter een aanduiding prei 7,99 (geen gewicht vermeld) Op de weegschaal 9,99 per kilo, aan de kassa 9,99 per kilo. Bij een andere grutter; Oba pot witte kaas 5,00. Een week later 6,10. Beide managers daarop aangesproken en de prijzen werden inderdaad direct aangepast!
De managers zijn blij als u hen daarop attendeert want als deze fouten regelmatig voorkomen is dat niet goed voor hun bedrijf. Ik adviseer hun dan ook om dagelijks door een personeelslid de prijzen (desnoods steekproefsgewijs) te laten controleren en aan te laten passen.
Het ‘teveel’ wordt altijd opgemerkt en daarover wordt geklaagd en terecht. Behalve als men teveel geld terug krijgt van de caissière (die net als iedereen fouten kan maken). Ik woon bijna 40 jaar op Curaçao en heb over de service in de diverse supermarkets niets te klagen. Is de hoeveelheid aardappelen of komkommers die ingepakt ligt te veel voor u? Vraag het personeel om die te halveren. Ik heb nog nooit een ‘Nee’ gehad!
Ik wens al het supermarketpersoneel un Felis Pasku i un Bon Aña Nobo. Ook het management wens ik het bovenstaande toe en voeg daaraan toe: goede voornemens voor 2012 voor wat betreft het beprijzingsbeleid.
A. van den Dool, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).