Ik heb in het Antilliaans Dagblad mogen lezen dat er geen lokale namen op de shortlist van de bouw van het nieuwe ziekenhuis staan. In dit artikel worden de namen van de vijf geselecteerde bouwconsortia voor de bouw van Nos Hospital Nobo genoemd. Ik ging gelijk naar de Usona-website om deze shortlist te verifiëren en het klopte. Ik had de publicatie ervan later deze maand verwacht, echter ik werd weer verrast door de voortvarendheid waarmee Usona dit strakke proces van Nos Hospital Nobo doorloopt. Ik had als een goede ‘yu di Kòrsou’ stilletjes de hoop gekoesterd dat er minstens een lokaal bedrijf bij een van de vijf zou zitten, maar helaas.
Echter groter was mijn verbazing te hebben gezien dat twee van de vijf consortia Nederlandse bedrijven zijn die in het verleden in de schaduwboekhouding van de bouwfraude in Nederland in de eind jaren negentig zijn genoemd. Ballast Nedam bleef in dit proces weliswaar ontkennen betrokken te zijn geweest in de bouwfraude, echter kwam wel voor in de schaduwboekhouding van het bedrijf Koop Tjuchem en was mogelijk betrokken bij de bouwfraude gerelateerd aan de bouw van de Schipholtunnel. Overigens heb ik nooit geweten dat zij ook ziekenhuisbouwers zijn naast bouwers van tunnels, busbanen, wegen en bruggen.
Ook de naam van BAM wordt in de bouwfraudezaak in verband gebracht met de bedrijven NBM en HBG - dochter HBW (het huidige HBG Civiel) samen met Strukton - in de beruchte Schipholtunnel bouwfraude.
Mijn verbazing is gebaseerd op de door Usona bekendgemaakte uitsluitingcriteria, waaronder het veroordeeld zijn voor een ernstig en relevant misdrijf of het hebben afgelegd van valse verklaringen.
Weliswaar is de meeste bedrijven die betrokken zijn geweest bij de Nederlandse bouwfraude een schikking aangeboden van een klein, niet representatief bedrag (Ballast Nedam bijvoorbeeld 1 miljoen), maar ze zijn wel terecht gekomen op de zwarte lijst, echter blijkbaar niet in het paradijselijke deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Als laatste wil ik melden dat ik mijn research voort zal zetten, daar ik de best mogelijke nieuwbouw voor Nos Hospital Nobo door de beste en meest integere bouwers gerealiseerd wil zien, vrij van politieke invloeden en van nepotisme.
Yves Schoop Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).