Wie in een oogopslag uit de advertentie begreep hoe die nieuwe rotonde werkt, is geniaal. Ik heb er een uur over gedaan en denk dat ik het nu begrijp. Ik probeer het uit te leggen. Maar eerst dit: Het plaatje in de advertentie is vrijwel onleesbaar, de bijbehorende tekst geschift en de terminologie verkeerd. Het begrip ‘baan’ moet zijn ‘rijstrook’. Een ‘baan’ is een gescheiden verzameling rijstroken met dezelfde rijrichting. Zo is de Nijlweg langs Habaai een tweebaansweg met vier rijstroken. Als er in de tekst sprake is van binnenste en buitenste banen, moeten er andere banen tussen liggen. Dat is niet het geval. Bij twee rijstroken, is er een binnen- en een buitenstrook. Punt uit. Aangezien de Caracasbaaiweg via Janwé van Jan Thiel tot Saliña loopt, werkt het hanteren van de naam van deze weg verwarrend. Zeker als er staat ‘vanaf de Caracasbaaiweg terug de Caracasbaaiweg op’. Dit kan betekenen van Jan Thiel terug naar Jan Thiel, van Saliña terug naar Saliña, van Jan Thiel naar Saliña en andersom. Vermeld wordt dat verkeer op deze rotonde voorrang heeft, maar niet of je van rijstrook mag veranderen, wat onvermijdelijk is voor wie vanuit de binnenstrook via de buitenstrook de rotonde moet verlaten. En wie heeft voorrang? Dit wordt een bron van ellende.
De rij-instructie kan compacter dus begrijpelijker, maar blijft een gedoe. Een poging:
De <I>buitenstrook<I> is bedoeld voor verkeer vanuit Saliña richting Jan Thiel, vanuit Jan Thiel richting Seru Loraweg of Saturnusstraat, vanaf Seru Loraweg richting Saturnusstraat of Saliña en vanaf Saturnusstraat richting Saliña of Jan Thiel. De <I>binnenstrook<I> is bedoeld voor verkeer vanuit Saliña richting Seru Loraweg of Saturnusweg, vanuit Jan Thiel richting Saliña, vanuit de Seru Loraweg richting Jan Thiel, vanaf de Saturnusstraat richting Seru Loraweg en voor U-turns. Samenvattend: De buitenstrook te gebruiken bij één of twee afslagen, de binnenstrook (met uitzondering tussen Saliña en Seru Loraweg, waarom deze merkwaardige uitzondering gemaakt?) te gebruiken bij drie of meer afslagen. Ons nieuwe rondje gaat niet werken, dat ding is te complex. Degene die dit verzon, moet in Nederland zijn collegegeld terughalen en daar een baan zoeken.
Maar de echte bottleneck blijft toch Saliña. Na het nemen van een kijkje blijkt dat men bezig is met de afwerking. De opzet is duidelijk. Vijf wegen (het Chinees restaurant niet meegerekend) komen daar samen met gemiddelde tussenmaten van 15 meter. De tien meter brede baan is oversized, bedoeld om lange voertuigen te verwerken. Op tien meter kunnen drie auto’s gemakkelijk naast elkaar rijden. Als dat gebeurt, is de chaos compleet en ontstaat er zoiets als in Parijs rondom de Arc de Triomph. De theorie van Janwé is gebaseerd op ritsen, dat wil zeggen dat tussen twee auto’s in de rijrichting, voldoende afstand moet bestaan om een derde toe te laten. De lengte van beide rijstroken is totaal 230 meter. Bij een rijsnelheid van 15 km/uur is daar een onderlinge afstand tussen de auto’s van minstens tien meter noodzakelijk. Dat houdt in dat er niet meer dan vijftien auto’s gelijktijdig van de rotonde gebruik kunnen maken. Bij meer loopt het vast. De maximale capaciteit van de rotonde is 1.000 voertuigen/uur. Bij volle belasting van de vijf toegangswegen zou het aanbod 5.000 voertuigen/uur kunnen worden. Maar dat doet zich nooit voor, wel 2.000. De rotonde is dus veel te klein. Met dit nieuwe rondje in Janwé verbetert de doorstroming van de Caracasbaaiweg niet. Op zichzelf is dat geen ramp, de echte bottleneck ligt in Saliña.
Carlos Weeber, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.