Ingrijpen door Nederland mag weg blijven, we doen het zelf met de Caribische slag. Met een beetje zoeken en puzzelen ontdek je informatie van een verhaal waar je niet vrolijk van wordt. Op 20 november verschijnt een artikel van een journalist in Dominica, Thomson Fontaine, naar aanleiding van de claim van Francesco Corallo als ‘Dominica’s permanent representative to the Food and Agricultural Organization (FAO)’.
Deze claim deed hij op het moment dat er invallen in kantoor en woning plaatsvonden in verband met een twijfelachtige megalening bij Banka Populare in Italië aan Atlantisch Betplus van 200 miljoen dollar. Corallo wilde met de claim gebruikmaken van diplomatieke onschendbaarheid om het onderzoek te ontlopen. Later verklaarde hij vrijwillig de onschendbaarheid te hebben opgegeven om het onderzoek niet in de weg te staan.
De journalist Thomson Fontaine PhD van thedominican.net deed nader onderzoek naar deze claim van Corallo en ontdekte een netwerk voor verkoop van diplomatieke paspoorten door de overheid in Dominica. Volgens het artikel worden diplomatieke paspoorten ‘verkocht’ aan rijke zakenlieden door de regering van minister-president Roosevelt Skerrit voor fikse maandelijkse bedragen van bijvoorbeeld 25.000 dollar.
In de reeks van namen, die worden genoemd van rijke zakenlieden die een ‘ambassadeursstatus’ krijgen voor Dominica tegen betaling, verschijnt ook de naam van Francesco Corallo. <I>http://www.thedominican.net/2011/11/dominica%27s-ambassadors-gone-wild.html<I>
Het verkrijgen van politieke ‘bescherming’ is niet vreemd voor Corallo. Zo zou tijdens de invallen plotseling een lid van het Italiaanse parlement zijn verschenen, die een laptop uit handen van de onderzoeksinspecteur greep met de verklaring dat hij de eigenaar was en daarom moet worden vrijgesteld van onderzoek onder parlementaire immuniteit. Uit de uitgelekte memo van de VDC weten we dat er een relatie bestaat (mogelijk als sponsor) tussen Gerrit Schotte en Francesco Corallo. Vanuit het Italiaanse nieuws Ill Fatto Quotidiano, weten we dat Schotte en Cooper vrienden zijn van de Italiaanse gokbaas. De vraag is welke gunst Corallo hiervoor terugkrijgt?
We zien in ieder geval een opvallend hechte relatie tussen de premier van Dominica, Roosevelt Skerrit, en premier Gerit Schotte. Het bestuur van Skerrit wordt door journalist Thomson Fountaine in verband gebracht met het op grote schaal ‘verkopen’ van diplomatieke paspoorten (46 in de afgelopen jaren) aan rijke zakenlieden.
Op 5 juni reizen premier Gerrit Schotte en premier Roosevelt Skerrit samen in een privé-vliegtuig af naar Venezuela in verband met de viering van de 200e onafhankelijkheidsdag. Zou het privé-vliegtuig eigendom zijn van hun gezamenlijke vriend, Francesco Corallo?
<I>http://dominicanewsonline.com/news/all-news/financebusiness/prime-minister-of-dominica-roosevelt-skerrit-impressed-with-developments-in-curacao/<I>
Eerder reisde premier Gerrit Schotte ook naar Cuba met een privé-vliegtuig. Ook van Francesco Corallo? En van wie was de privé-helikoper waarmee de ongeautoriseerde vlucht over de marinebasis werd gedaan? In ieder geval heeft de relatie tussen Gerrit Schotte en Francesco Corallo een staartje met allemaal open vragen die niet onbeantwoord mogen blijven en diepgaand onderzocht moeten worden.
Daarom is de bezorgdheid over de screening van het Schotte-bestuur niet verdwenen, integendeel en doen we het zelf.
Omayra Leeflang, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).