Onder auspiciën van de Curaçaose Kamer van Koophandel en Nijverheid organiseerde Mon Art Productions dit jaar wederom de Studie- en Beroepenmarkt Curaçao. Duizenden jongeren en hun ouders kregen de kans om in het World Trade Center al hun vragen te stellen over studeren en werken. Vertegenwoordigers van universiteiten, hbo’s en mbo’s/sbo’s, bedrijven en organisaties waren aanwezig om te helpen bij het maken van een keuze. Deze 18e editie van de Studie- en Beroepenmarkt vond plaats op woensdag 16 en donderdag 17 november 2011 en had als thema ‘Groen’.
Kiezen is moeilijk. Op de middelbare school wordt vooral aandacht besteed aan verschillende studies, maar het is ook belangrijk om na te denken over het beroep dat je wilt uitoefenen. De Beroepenmarkt kan een stapje in de goede richting zijn. Je komt in aanraking met bekende en minder bekende beroepen, zodat de keuze voor een studie en een beroep makkelijker wordt.
In mijn werk spreek ik regelmatig met studenten en benadruk ik altijd hoe belangrijk een goede keuze is. Want er zijn duizenden vragen. Naar welke school moet ik, naar welk land, hoe gaat het met studiefinanciering? Vragen die beantwoord kunnen worden tijdens de beurs. Daarmee is het belang van de beurs wel aangetoond. Maar als wij op de beurs beginnen met het geven van verkeerde informatie dan is het einde zoek.
Dit jaar waren er twee instellingen die heel goed vertegenwoordigd waren op de Beroepenmarkt, namelijk Caribbean International University en Avalon University School of Medicine. Zij hadden als doel studenten te werven voor hun instelling. Het is heel belangrijk om nogmaals te benadrukken dat deze instellingen geen accreditatie genieten van de Curaçaose overheid omdat dit simpelweg volgens onze onderwijswetten niet kan. Bovendien heeft Curaçao geen mogelijkheden om de kwaliteit van het onderwijs van deze medical schools te meten; dus kan men ook niet garant staan voor de kwaliteit van het onderwijs op deze instelling.
De medical school functioneert als een offshore, soms met ‘internationale’ accreditatie en zij werven meestal studenten buiten Curaçao. Dit heeft op zich een economische waarde voor Curaçao.
De twee bovengenoemde instellingen hebben van Curaçao een vestigingsvergunning ontvangen, maar dit betekent geenszins erkenning, noch accreditatie. Om deze redenen komt een leerling van Curaçao dan ook niet in aanmerking voor een studiefinanciering aan één van deze twee instellingen. Ook moet men zich ervan bewust zijn dat afgestudeerden aan deze instellingen op Curaçao niet erkend worden wanneer zij een studie aan deze opleidingen hebben voltooid.
Rest mij nog de vraag, wat feitelijk de meerwaarde was van de aanwezigheid van deze twee instellingen op de markt van dit jaar?
Percy Pinedo, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).