Onlangs maakte de directeur van het Departement van Luchtvaart van Santo Domingo bekend dat GOL uit Brazilië zich begin volgend jaar in de Dominicaanse Republiek gaat vestigen als een lokale maatschappij, een soort GOL Dominicana. Dit betekent dat Santo Domingo zal gaan functioneren als een hub voor de verbinding van Zuid-Amerika en de rest van de wereld. Dit zal een enorme positieve invloed hebben op de bekendheid en bereikbaarheid van dat land.
GOL zal wekelijks 200 vluchten uitvoeren vanaf Santo Domingo, hetgeen 780 directe en 2.500 indirecte arbeidsplaatsen zal creëren. De verwachting is dat dit een stroom van ongeveer 2,1 miljoen passagiers zal opleveren, hetgeen 150 procent is van het aantal passagiers die Hato Airport aandoen. Het zal tevens een extra luchtvrachtstroom creëren van 75.000 ton per jaar. Het uiteindelijk effect van de vestiging van GOL Dominicana zal Santo Domingo veranderen in een hub die Zuid- en Noord-Amerika en Europa zal verbinden en een enorme stroom van toeristen uit Brazilië en Zuid-Amerika zal aantrekken. Bovendien zal de hub het aantal luchtverbindingen tussen Santo Domingo, Amerika en Europa vergroten.
Een geweldige stap voor Santo Domingo. Het daarom uitermate triest dat Curaçao, die duidelijk vooruitliep op zijn concurrenten, weer een grandioze kans als deze weggooit. Enkele jaren geleden heeft Curaçao Airport Holding (CAH) een vergelijkbare visie aan de regering en verschillende airlines waaronder ook GOL gepresenteerd. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met GOL en in principe was er grote belangstelling van GOL voor het idee. Curaçao was jaren voor op alle eilanden in de regio met het idee om samen met GOL onze airport te ontwikkelen tot een regionale hub tussen Noord- en Zuid-Amerika en Europa. Jammer genoeg is dit voorstel door de vorige regering niet opgepakt en werd geweigerd wijzigingen in de luchtvaartwetten aan te brengen om vestiging van GOL op Curaçao mogelijk te maken. De huidige directie van CAH en regering hebben ook onvoldoende met de plannen gedaan.
Dit is het tweede project dat een positief effect kon hebben op onze economie die door de vorige en huidige regering de grond wordt ingeboord. De eerste was de strategische partnerschap van Damen Shipyards met de Curaçaose Dokmaatschappij om ons dok te ontwikkelen tot een regionaal centrum voor scheepsreparatie; en nu de strategische partnerschap met GOL om onze airport te ontwikkelen tot een regionale hub. Wat betekent dit voor Curaçao en voor u? Op de airport ruim 3.000 banen minder en jaarlijks meer dan 30 miljoen gulden minder aan inkomsten. Bij het dok een verlies van ruim 1.000 banen en jaarlijks een inkomstenderving voor de overheid van minimaal 10 miljoen gulden. De zoveelste gemiste kans.
En dan maar schreeuwen dat wij ons eiland moeten ontwikkelen tot een hub voor de regio terwijl wij unieke kansen voorbij laten gaan. ‘Nos mes por’ zal nog ooit eens de ondergang van dit eiland worden. Wanneer leren wij dat wij meer voordeel kunnen behalen door samenwerking met anderen in plaats van geïsoleerd van anderen door te gaan. Wanneer zien wij dat zelfs landen die vele malen groter zijn dan wij, zoals onze Dominicaanse buren, hulp van derden inroepen om hun land te ontwikkelen. Als wij ons potentieel willen realiseren, als wij wereldkampioen willen worden, zullen wij het anders moeten doen.

Clift Christiaans, Curaçao

De auteur van bovenstaande ingezonden brief, Clift Christiaans, is voormalig directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH), die zich sterk heeft gemaakt voor de komst naar en vestiging van GOL op luchthaven Hato op Curaçao.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).