Het leek vrij onschuldig. Peter Stuyvesant was een boef en zijn naam hoorde niet bij een middelbare school. Dus werd er gezocht naar een nieuwe naam en professor Jandi Paula stemde toe om zijn naam te gebruiken voor die school. Nu ons dat in de maag is gesplitst, staat de weg vrij tot andere veranderingen. Wilhelminaplein wordt binnenkort Plasa Tula. En er zijn nog veel meer namen die moeten veranderen. Ik noem er maar een aantal, zonder de pretentie van volledigheid: Willemstad, Julianaplein, Jan Noorduynweg, Stenen Koraal, Schout bij Nacht Doormanweg, Schout bij Nacht van Staverenweg, Emmabrug, Steenrijk, Julianabrug, Leidenstraat, Wilhelminabrug, Scheveningenstraat, Fort Amsterdam, Dokterstuin, Handelskade, Schottegatweg, Breedestraat, Sint Annabaai, Hoogstraat, Brakkeput, De Ruyterstraat, Witte de Witstraat, Frederikstraat, Commandeursweg. Mariniersweg, en ga zo maar door.
De volgende stap zal naar alle waarschijnlijkheid een verplichte verandering zijn van de namen die te Nederlands klinken. Gelukkig heb ik een Belgische naam. Laten wij alsjeblieft niet beweren dat deze regering niets doet. Het is een behoorlijk werk wat zij willen verzetten en wij dienen hen de tijd en de ruimte daarvoor te geven.
Misschien wordt er wel een uitzondering gemaakt voor de namen Wiels, Schotte, Jansen, Koeiman en wellicht nog een aantal andere namen, die zo belangrijk zijn, dat een verandering niet opportuun is.
Er zal ook een oplossing moeten worden gezocht voor bepaalde woorden in het Papiaments, die teveel associatie wekken met Nederlandse woorden, zoals bijvoorbeeld stul, skol, kèrki, etc.
Laten wij dan ook de handen ineen slaan en onze regering helpen met dit enorme werk. En als de belastingen verhoogd moeten worden om de kosten van die veranderingen te dekken, dan is het logisch dat wij ook dat zonder tegensputteren accepteren.
En laten wij zeker niet vergeten dat deze trend een voortzetting is van wat onze voorouders reeds hebben bereikt en ik denk dat velen zich daarmee gelukkig voelen. De namen van de politieke partijen Nationale Volkspartij (NVP) en de Democratisch Partij (DP) zijn allang veranderd in Partido Nashonal di Pueblo en Partido Demokrat.
Segundo Demei, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).