Van de week stond ik voor de stoplichten en de auto naast mij, zo’n rijdende jukebox met 1.500 watt per kanaal, had een van de bekende Curaçaose schreeuwstations op staan die vrolijk José Feliciano’s hit, Felis Navidad, keihard aan het blèren was.
De twee haren op mijn hoofd gingen recht overeind staan en ik moest effe checken want volgens mij zaten we in september dus wat bezielt iemand om nu al met kerstliedjes te beginnen.
Kerst is al zo’n drukke tijd dus waarom gaan we nu al stressen, tegen de tijd dat het kerst is vinden ze mij aan het einde van een waslijn onder aan de Julianabrug want hier word je écht niet vrolijk van. Het heeft een averechtste reactie op de mens als je dat maanden van tevoren aan moet horen.
Alsof het niet genoeg was liep ik door Albert Heijn en hadden ze daar nu al pepernoten liggen. Tegen de tijd dat het Sinterklaas is loop ik al met neigingen om dat paard te vergiftigen, Sinterklaas met een moker een facelift te geven en Piet door Bob zijn wasstraat te halen. Ik heb nog kerstcadeautjes thuis liggen van vorig jaar welke ik niet eens open heb gemaakt.
Geurkaarsen gemaakt door blinde vrouwen in Burka’s in Afghanistan, als je die aanmaakt blijft je huis een week lang naar kattenpis ruiken. Ik heb Russische wijn liggen waar Chateau Migraine niet aan kan tippen, gemaakt in een dorpje genaamd Bula Pipska wat zo’n 12.863 kilometer ten westen van Moskou ligt, gemaakt door Ivan, in een uitgewoonde winterjas van oude gepensioneerde Russische beren, die wekenlang met zijn ongewassen voeten aardappelpuree staat aan te stampen, om wijn te maken die je hier op kamertemperatuur moet serveren in 35 graden hitte.
Die arme toeristen weten niet wat ze zien, want dadelijk beginnen ze al met plastic sneeuw op de ramen te spuiten, de LED-lampjes uit de verpakking te halen en de plastic kerstbomen voor de ruiten te hangen en dan zullen we een hele controverse krijgen want met de nieuwe 80/20-regeling zal 80 procent van de Sinterklazen en de Kerstmannekes lokaal moeten zijn. Want aangezien Curaçaoënaars niet weten wat een slee en rendieren zijn zullen we vergunningen aan moeten vragen om buitenlandse Kerstmannen te mogen importeren en moeten we maar hopen dat die vergunningen op tijd binnen zijn.
Ik blijf lachen om deze klip, hoor, want nu hebben we buiten felis djabierne, bon siman, bon dia, T.G.I.F, bendishoná siman en weet ik wat voor verwensingen allemaal niet meer, in september ook Felis Navidad.
Arthur Donker, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).