Het vonnis van rechter Van Kralingen in Breda op 28 september is volledig gebaseerd op het binnen brengen in Nederland van ‘beschermde inheemse vogels’ (art.13 lid 1 van de Flora en Faunawet).
Wat betekent ‘Inheems’? Helaas, rechter van Kralingen kent dit woord niet, en heeft ook de moeite niet genomen de Dikke Van Dale erbij te halen. Inheems is alles, wat van orgine, dus van nature, in Nederland of andere landen leeft. Zo kennen wij de inheemse bevolking van Midden- en Zuid-Amerika. De Indianen. Dit geldt ook voor dieren en planten.
De vogels die door De Nijs medio 2009 naar Nederland zijn gebracht, zijn geen van alle Inheemse Beschermde vogels. Mr. Spong heeft in zijn pleidooi van 2,5 uur, op vele punten kunnen bewijzen dat het geen inheemse vogels zijn, en ook zeker geen beschermde vogels. Hieronder een opsomming van bewijs:
Het boek Amerikaanse Zangvogels van Rob van der Hulst;
Het boek Beschermd of niet van Herman Kremer;
De internationale Cites-lijst, waar alle beschermde vogels op staan;
De Red List van de International Union for Conservation of Nature (IUCN);
De rechtszaak in Arnhem over hetzelfde vinkje in 2004;
De nieuwe Nederlandse lijst van Flora en Fauna van 2009;
De verklaring van Erik Newton van ons lokale Cites-bureau;
Lijst van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (genoemde vogels vallen onder tropische vogels);
Lijst van de COM: Confederation Ornithologique Mondial;
Vogelspotters Vereniging Nederland
Heel duidelijk is hiermee bewezen dat rechter Van Kralingen het pleidooi van mr. Spong volledig naast zich neer heeft gelegd. Dit is onverteerbaar en dient in hoger beroep aan de kaak gesteld te worden.
Joost Pronk,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).