Pleidooi nieuw ziekenhuis naast Sehos
Door FO en SKO
Wanneer er gesproken wordt over het ziekenhuis, zijn er twee meningen. Het ene benadrukt medische verzorging en het andere economische ontwikkeling.
Het economisch uitgangspunt van de overheid benadrukt dat het ziekenhuis weg moet uit Otrobanda zodat het Sehosterrein beschikbaar komt voor de commerciële en toeristische ontwikkeling, ten behoeve van het hele eiland.
Voor een optimale medische verzorging, met minder bouwkosten en een snellere verhuizing van het oude naar het nieuwe hospitaal, zijn de terreinen die bij het Sehos horen het beste uitgangspunt voor een nieuw ziekenhuis. De rapporten van overheidsexperts tonen dit overduidelijk aan. Daarom opteerden de Federashon Otrobanda (FO) en de Sosiedat di Komersiante di Otrobanda (SKO) vanaf het begin voor dit uitgangspunt.
De vraag is telkens weer: gezondheid of de economie? Wat heeft prioriteit? Optimale en betaalbare medische verzorging of arbeidsplaatsen?
Otrobanda vindt dat beide uitgangspunten zinvol zijn, omdat beide de belangen van het volk dienen. En een win-win-situatie is wel degelijk mogelijk, waarbij voor beide opties ruimte geschapen wordt, zowel voor een optimaal hospitaal als een economische ontwikkeling. De oplossing is het Sehosterrein zelf. Weinig mensen zijn ervan op de hoogte dat Sehos veel onbebouwde terreinen heeft. Als het terrein van het Thomas College erbij gevoegd wordt, is er 31 duizend vierkante meter grond beschikbaar, hetgeen meer dan voldoende is om een nieuw en modern ziekenhuis te bouwen naast het oude bestaande hospitaal. Er is zelfs nog een reserve voor uitbreiding in de toekomst, en dit allemaal op afstand van Sehos om overlast te voorkomen.
Naargelang delen van het nieuwe hospitaal tijdens de bouw gereed komen, verhuist het Sehos van het oude gebouw naar het nieuwe gebouw. Uiteindelijk zal het terrein waar nu het oude Sehos staat beschikbaar komen voor commerciële projecten. We hebben het over 21 duizend vierkante meter aan de Pater Euwensweg, een ‘prime spot’ direct grenzend aan Rif en de Megapier en in hartje Otrobanda.
Op deze wijze komt er een win-win-situatie voor Curaçao. De meest begunstigde is de Curaçaose gemeenschap, die dan over zowel economische groei als een optimale medische verzorging beschikt.
Maar er zijn nog meer voordelen, want wanneer het nieuwe ziekenhuis naast het oude wordt gebouwd, bestaat de mogelijkheid om in etappes te verhuizen. Het is niet nodig te wachten totdat het nieuwe gereed is om optimale medische verzorging te verlenen. Vanaf het eerste bouwjaar, naargelang delen van het nieuwe gebouw gereed komen, worden de afdelingen van het oude Sehos één voor één verhuisd naar het nieuwe gebouw. Aangezien beide gebouwen dicht bij elkaar liggen, kan men delen van het oude Sehos blijven gebruiken, terwijl men tevens kan beginnen te werken in het nieuwe. Wanneer de nieuwbouw helemaal gereed is moet alleen nog de laatste afdeling verhuisd worden om dan een volkomen operationeel ziekenhuis te hebben.
Wanneer het nieuwe hospitaal wordt gebouwd op een ander terrein, kan de verhuizing pas tijdens het zesde jaar plaatsvinden, wanneer het nieuwe gebouw helemaal is opgeleverd. Want een kopie van een ander land hier neerzetten binnen twee jaar tijd, wordt een avontuur in de stijl van onze luchthaven, BOO of de gevangenis. Nou kan men spelen met kwaliteit wanneer het gaat om passagiers, productie bij de Isla of met de gevangenis, maar dit kan niet wanneer het gaat om mensenlevens.
Een duidelijke uitspraak van een expert: ,,Wanneer er een gebouw zoals dit naar behoren moet worden gebouwd, neemt dit vijf jaar in beslag. En gedurende al die tijd moet men doorgaan in het oude Sehosgebouw op een aanvaardbaar niveau.” Vorige week nog heeft Sehos verkondigd dat om alleen het dak te herstellen een bedrag van 2 miljoen gulden nodig is. Andere problemen met deuren, ramen, vloer en plafond, elektrische bedrading zouden minstens 4 tot 5 miljoen gulden kosten.
Rest ons te noemen het punt van overlast wanneer het nieuwe gebouw naast het oude zou verrijzen. Hier moet voldoende rekening mee gehouden worden. Vooral de patiëntenverblijven kunnen stof- en geluidoverlast ondervinden. Andere afdelingen zullen minder hinder ervan hebben, die airco hebben.
Federashon Otrobanda (FO)
Sosiedat di Komersiante di Otrobanda (SKO)
Jack Baroud
Jopi Hart
Maruska Manuel

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.