Terwijl iedereen denkt dat Bonaire een bijzondere gemeente is geworden van Nederland, wordt het de laatste tijd steeds duidelijker dat dat niet zo is maar dat we een republiek zijn geworden binnen het koninkrijk. Een staatsrechtelijk gezien volstrekt unieke situatie. De staatsrechtgeleerden zullen zich ongetwijfeld hierover buigen en ik ben benieuwd wat hun conclusie is. Mijn conclusie is gebaseerd op de volgende feiten:
1 De problemen met ons nieuwe belastingstelsel, waarvoor de huidige coalitie geen belangstelling blijkt te hebben.
2 De gestegen prijzen onder andere als gevolg van ons nieuwe belastingstelsel, waar de regering feitelijk niets tegen onderneemt. (koopkrachtonderzoek, prijscontrole, instellen consumentenbond).
3 De voorstellen van de Nederlandse staatssecretaris om enigszins de pijn van de nieuwe belastingwetten te verzachten waarop de coalitie niet eens heeft gereageerd.
4 De koopkrachtachteruitgang van met name gepensioneerden als gevolg van ons nieuwe belastingstelsel, waar de regering  feitelijk niets tegen onderneemt.
5 De problemen met betrekking tot het wanbeleid en wanbetaling door Web met als resultaat dat onze energievoorziening in gevaar is gekomen. Een probleem dat door Bonaire holdingmaatschappij en de overheid had moeten worden voorkomen.
6 Politieke spelletjes van de coalitiepartijen waardoor ik op dit moment (maandagavond) niet eens weet of we nog een regering hebben en of we dus opgezadeld worden met nog eens drie gedeputeerden die een jaar lang van hun royale wachtgeld van Naf 80.000 kunnen gaan genieten zonder daar ook maar enige prestatie voor te hebben geleverd. De laatste drie meegeteld zijn er inmiddels 10 ex gedeputeerden die lekker thuis van hun Naf 80.000 wachtgeld aan het genieten zijn.
Begrijpt U nu waarom ik van mening ben dat we inmiddels staatsrechtelijk zijn verworden tot een republiek. Een bananenrepubliek wel te verstaan.

Jan van der List, Bonaire

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.