De laatste tijd schrijf ik ingezonden brieven, waarin ik de negatieve effecten benoem van ons nieuwe BES belastingstelsel en de verantwoordelijken oproep hier verandering in aan te brengen. Helaas tot op heden met weinig effect maar wie weet wint de aanhouder uiteindelijk toch.
Om nu niet altijd negatief te berichten had ik met mezelf afgesproken dat een volgend artikel eens een keer een positief bericht zou moeten zijn over een aspect van het wonen en/of werken op ons mooie eiland Bonaire. Om de afspraak met mezelf na te komen bericht ik U dat ik elke dag samen met mijn hond Max naar de kust loop waarna we samen het water in springen en enige tijd genieten van het warme, mooie blauwe water met de kleurrijke visjes. Ik kan rustig dobberen en rondkijken  terwijl mijn hond, net als een haai, moet blijven zwemmen om niet te verdrinken. Ik geniet dan en kom tot rust. Voor mijn hond is dat waarschijnlijk wat minder, omdat hij zoals gezegd moet blijven zwemmen om niet te verdrinken. Toch denk ik dat hij, gezien het enthousiasme waarmee hij in het water springt, ook geniet van het zwemmen. Ik kan U een dagelijkse duik zeker aanbevelen.
Maar nu terug naar de realiteit. Woensdag bijna twee weken geleden geen stroom. Ik kon dus mijn winkeltje niet openen en terwijl er dus niets werd verdiend, liepen de kosten zoals loon en huur gewoon door. Normaal blijkt de oorzaak te liggen in een technisch probleem. Daar kunnen we mee leven. Dit keer was de oorzaak echter van een geheel andere aard.
In een persconferentie rond 3 uur die middag, vertelden respectievelijk  gezaghebber Thodé, de heer Soliana, directeur van Bonaire Holdingmaatschappij en de heer de Palm, directeur van Web dat het probleem lag in een meningsverschil over de factuur voor de productie van elektriciteit  welke Ecopower maandelijks verstuurt naar Web.
Althans voor zover ik de Papiamentstalige uitleg heb begrepen. Ecopower produceert namelijk de energie en levert aan Web. Web levert vervolgens aan  burgers en bedrijven.
Vervolgens betalen wij als burgers en bedrijven netjes op tijd onze rekening aan Web. Immers als je niet betaalt, word je per direct afgesloten.
Al maanden geleden was duidelijk dat Web niet aan haar betalingsverplichting jegens Ecopower voldoet. Ongeveer zes weken geleden las ik in het AD dat Ecopower was gestopt met de levering van elektriciteit wegens wanbetaling door Web. Gelukkig bleek dat toen nog niet het geval te zijn.
Twee weken geleden werd de boze droom van een maand daarvoor werkelijkheid. Bonaire had geen stroom tussen 10 uur in de ochtend tot later in de middag. Terwijl het probleem bekend was bij de overheid, Bonaire holdingmaatschappij en Web is er de afgelopen maand kennelijk niets of onvoldoende gedaan om het probleem op te lossen. Of je betaalt het niet betwiste deel en gaat voor de rest de discussie aan en desnoods naar de rechter, maar als overheid en toezichthouder de holding en Web zelf mag je het nooit zover laten komen dat de leverancier  de stroom afsluit wegens wanbetaling.
Hoe zuur het voor mij als ondernemer ook is, begrijp ik het handelen van Ecopower volledig.
Het kopje van dit artikel: wanbeheer, wanbeleid, en wanbetaling en bovendien wanbestuur door Web, Bonaire holding maatschappij, nog eens Web, en het Bestuurscollege van Bonaire spreek ik keihard uit. Ik kijk nergens meer van op en vertrouw erop dat de vandaag niet geleverde stroom toch aan de klanten van Web in rekening zal worden gebracht in het kader van ;  Web kan er ook niets aan doen dat Ecopower niet levert, dus toch maar betalen.
De rode draad die loopt door mijn schrijfsels is altijd dat niet het feit zoals het is mij ergert, maar dat de belofte van destijds dat het allemaal beter zou worden niet nagekomen wordt. Zo ook nu weer. Na de brand bij Web werd ons door een van de directeuren van Bonaire Holding maatschappij de heer Richard Hart  beloofd dat we een nieuwe energie voorziening zouden krijgen in de vorm van wind energie en bio brandstof. Zeer ecovriendelijk en 20 procent goedkoper. Van de 20 procent is al helemaal niets terecht gekomen en in plaats van biobrandstof gaat de discussie nu over dieselbrandstof met 1,5 of 3 procent sulfietvervuiling.
Overheid, Bonaire holdingmaatschappij en Web: bedankt en welterusten
Jan van der List, Bonaire

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).