Het is verbijsterend maar tegelijkertijd ook geruststellend dat er nog steeds geen besluit ligt over de locatie van het nieuwe ziekenhuis. Er is nog meer onbekend, bijvoorbeeld wat ons dit jaarlijks gaat kosten, hoe hoog de vaste lasten zijn. Ik heb vaker over de ziekenhuisplannen in de lokale Nederlandstalige kranten geschreven en ga er mee door, het helpt. Toeval of niet, de locatie Emmastad en het Deventer Model verdwenen kort daarna in de prullenbak. Het is gewoon ongehoord dat na twintig jaar gesteggel over wel of niet Otrobanda de bouwlocatie nog steeds hangende is. Is er bij DROV geen enkele stedenbouwkundige met moed, overtuigingskracht en visie? De locatie achter de universiteit deugt gewoon niet, het terrein is te nat en een ziekenhuis moet zich kunnen manifesteren in het stadsbeeld. Daar vlakbij ligt nog een ander voortslepend probleem, het beoogde woongebied Wechi. FKP heeft het twee jaar geleden door een bevriende kapper van Godett voor bijna een miljoen laten kaalscheren. Er ligt intussen een structuurplan en het oude landhuis wordt nu opgeknapt. Het spreekt bijna voor zich om op dat glooiend terrein 5 hectare vrij te maken. Het scheelt misschien honderd woningen. Het zou aan de invalsweg in het verlengde van de Jan Noorduynweg voorbij Julianadorp het visitekaartje van dit nieuwe stadsdeel kunnen worden. Het mes snijdt aan twee kanten, het gebouw ligt prominent en Wechi krijgt smoel. 66 Procent van het eiland woont er op nog geen kwartiertje rijden (15 km) vandaan. En als het over zeven jaar klaar is, eerder is onmogelijk alle (valse) beweringen ten spijt, zijn er voldoende aansluitingen via openbaar vervoer beschikbaar. Wie vooruit kijkt weet dat binnen vijftien jaar Wechi en Julianadorp volledig onderdeel geworden zijn van Willemstad. Wie had in 1940 zoiets voor Mahaai en Damacor zien aankomen? Geachte planners bij DROV en Sona, zet nu eindelijk enkele flinke stappen vooruit en hou op met salsadansen.
Carlos Weeber,
architect, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.