Gezien de verkeersstromen en inefficiëntie van de verkeerslichten te Janwé lijkt de beslissing om nu eerst deze rotonde ‘rond’ te krijgen een goede keuze.
Het voorstel van Henk Pasman om het uitgaande verkeer van Dominguito ook op deze nieuwe rotonde aan te sluiten is zo gek nog niet. Hiertoe zou de rotonde iets richting Caracasbaai moeten worden uitgetrokken zodat een ovale vorm ontstaat. Rotondes hoeven niet per se cirkelvormig te zijn. Onder andere in Nederland kent men diverse ovale en zelfs peervormige ‘rotondes’, welke zo zijn gekozen vanwege de omliggende infrastructuur. Door de rotonde te Janwé enigszins te vergroten met behulp van een ovale vormgeving kan Dominguito hier ook op uitmonden. Bij deze inrichtingsuitgang kan en mag dan niet direct rechtsaf richting Caracasbaai worden afgeslagen. Het verkeer zal eerst rechtuit de rotonde moeten oprijden en de rotonde moeten volgen om zo vervolgens met de verkeerstroom mee de juiste afslag te kiezen.
Verder is het is te hopen dat DOW de rotonde Sta. Rosaweg - Seru Loraweg - Weg naar Sta. Catharina direct aanpakt nadat het nieuwe Curoil tankstation gereed is. Opvallend is dat ook hier aanzienlijk minder files op de omliggende kruispuntaansluitingen ontstonden toen de verkeerslichten (weken lang) defect waren.
Overigens kunnen/dienen de meeste verkeerslichten op Curacao, waar mogelijk, vervangen (te) worden door rotondes. Minder kosten, minder onderhoud, goede doorstroming, minder ergernis en geen door rood licht rijden meer...

Frits Pel (Weg & Waterbouwkundige), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.