Het is toe te juichen als de kilowattuur prijs omlaag gebracht kan worden. Dit maakt geld vrij om anders te besteden, hetgeen goed is voor onze economie en voor diegene die het reeds moeilijk heeft om rond te komen met weinig budget. Prijsverlaging is echter niet de enige oplossing voor het energiekostenprobleem, sterker nog, men zou meer aandacht moeten besteden aan het verbruik zelf. Met name verkwisting is aan de orde. Kritisch zijn op het eigen verbruik brengt meer op dan enkele centen kWh-prijsverlaging. Let wel ik betoog geen ‘laisser faire’ ten aanzien van prijsbeheersing van onze energieprijzen, mijn observatie is echter dat onze gemeenschap niet voldoende aandacht heeft voor haar gedrag en daaruit resulterend verbruik. ,,De groenste energie is die energie die je niet verbruikt.” Dit levert direct voordeel voor de gebruiker, alsook voor de totaliteit van onze gemeenschap. Ik schat dat tot 20% of meer bespaard kan worden door verstandig gebruik.
Een te koelen ruimte heeft een zekere ‘heatload’ (warmtelast) bestaande uit binnendringende warmte en warmtebronnen in de ruimte. Het wegkoelen van de heatload met inverter of non-inverter techniek is energetisch nagenoeg gelijk, de inverter doet het slechts enkele procenten efficiënter. Echte winst wordt behaald door onnodige warmte-indringing aan te pakken, is de ruimte wel vrij van warmtelek? Heeft u apparatuur in de te koelen ruimte en staat deze onnodig aan (computer, audiovisuele apparaten)? Heeft u de ruimte juist geïsoleerd (isoleren in ons klimaat is beslist niet hetzelfde als isoleren conform Nederlands gebruik!) et cetera.
Ik ben het met Pasman eens dat de toepassing van inverter airconditioning een groot potentieel heeft, maar de 50% is ‘brochure’-prestatie (is onder laboratorium omstandigheden behaald) in de praktijk zal dit lang niet gehaald worden, we moeten uitkijken voor overspannen verwachtingen. Dat gezegd hebbende kan ik een ieder aanbevelen de inverter technologie te overwegen en te omarmen, zeker voor toepassing ten behoeve van uw comfort.

Alain J. Lichtveld,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).