In het verleden hebben politici bepaalde inzichten gehad over de broodprijs. Eergisteren hadden we het over groenten, gisteren over fruit en vandaag over brood! Vraag is nu of we het fundament en de doelstelling niet uit het oog verliezen. Moet onze aandacht wel uitgaan naar brood? Wat is eigenlijk de doelstelling? In mijn ogen gezonde voeding voor alle burgers. Dit is het fundament van onze samenleving. Met gezonde voeding kun je pas goed functioneren; van baby’s, kinderen en volwassenen tot aan ouden van dagen. Dit heeft niets te maken met arm of rijk, dit geldt voor iedereen.
Als we het over dit fundament eens zijn dan is de vraag hoe we hiermee omgaan. Ik zou zeggen dat voeding zo goedkoop mogelijk moet zijn, oftewel voor een ieder toegankelijk moet zijn. Investeren in gezonde voeding levert alleen maar voordelen op over de hele linie; van werkgelegenheid tot lagere volksgezondheidskosten.
Hoe krijgen we dit nu voor elkaar? Als eerste geen belastingen hierop heffen. En marges voor iedere schakel wettelijk vastleggen. Bijvoorbeeld is de marge van de bakker groter dan die van de supermarkt. En voor deze laatste zou hij eigenlijk nul moeten zijn.
Kijken we naar wat gezonde voeding nu precies is, dan blijkt daaruit dat witbrood als minderwaardig en zelfs uit den boze word bestempeld. Dus terug naar het fundament en laten we daar onze aandacht op richten.
Een minister is een beleidsmaker. Wat is dan ook het beleid van deze minister, van deze regering en van onze volksvertegenwoordigers die dit beleid moeten controleren? Ik wil niets meer horen over de broodprijs maar over het beleid van gezonde voeding voor alle burgers van het nieuwe land Curaçao. Dit is ook een onderwerp waar we met zijn allen de schouders onder moeten plaatsen, beginnende bij alle 21 Statenleden, onze volksvertegenwoordigers. De vakantie zit erop en 10 oktober 2011 komt eraan. Op de bladzijden 111 t/m 114 van het regeerprogramma staat een heel verhaal maar er staat niets in over deze doelstelling. Dat had trouwens op bladzijde 1 moeten staan als we dit beschouwen als ons fundament. Een back to school-advertentie met een BlackBerry is wel een erg groot contrast ten opzichte van kinderen die naar school gaan en die gezond hebben gegeten.
Henk Pasman, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.