In de Verenigde Staten worden bepaalde weekeinden of een week tot belastingvrije dagen uitgeroepen om iedereen in de gelegenheid te stellen goedkoper bepaalde producten te kopen. Zo wordt in het orkaanseizoen een bepaalde korte periode aangewezen om de bevolking in de desbetreffende staat in de gelegenheid te stellen om producten, die te maken hebben met schadepreventie van orkanen, te kopen zonder de relevante belastingen te betalen.
Ook voor wat betreft schoolartikelen, zoals agenda’s, pennen, gum, schaar, schoenen, lunchboxen, gymschoenen, kleding, tassen, rugzakken, boeken, computers en computerbenodigdheden en dergelijke, bestaat er de mogelijkheid om tot een bepaald maximum bedrag deze producten belastingvrij te kopen, doorgaans een week, meestal het weekend, voordat de school begint. In sommige staten kan dit oplopen tot acht procent korting (plaatselijke belasting en omzetbelasting). Sportartikelen en vrijetijdsartikelen vallen dan ook daaronder. Instructiemateriaal voor onderwijsdoelen worden in deze periode ook niet belast.
De burger kan dan op deze manier geld besparen. Bovendien zijn er ‘back-to-school’-campagnes waarvoor de korting ook geldt, hetgeen een dubbel voordeel oplevert. De mogelijkheid bestaat uiteraard zelfs om ‘online’ te kopen en daardoor drukte te vermijden, tegen dit ‘verlaagd’ tarief. De kooptijd gaat in op vrijdag om precies 12 ’s ochtends en eindigt op zondag om 12 uur ‘s nachts.
Aangezien wij het wiel niet hoeven uit te vinden, zou het komende weekend door de daartoe bevoegde instantie te weten de regering, voordat de school begint, ook hier geproclameerd kunnen worden tot omzetbelastingvrije dagen.
Deze dagen zullen zorgen voor een enorme opleving in de verkoop. Net zoals de BAB miljoenen in de kassa van de overheid weet te brengen door haar welbekende campagnes, kan zij haar medewerking verlenen om deze dagen tot een succes te maken en de burger een adempauze te geven met betrekking tot het betalen van ob over genoemde producten.
Tijdelijk personeel kan eventueel worden ingeschakeld. Studenten, ouders die niet hoeven te werken en werklozen kunnen meehelpen en daardoor wat bijverdienen. Het geheel kan opgeluisterd worden met muziek, shows, prijzen enzovoort.
Het komt mij voor dat de overheid met de recente benoemingen van topkader geen enkele moeite zal hebben om dit voorstel op een deskundige wijze over te nemen, verder uit te werken en dit uiteindelijk tot een succesvol weekend te maken.
Tijd is er in ieder geval helaas niet meer om dienstreizen te maken naar de Verenigde Staten om ter plekke kennis te nemen van dit soort jaarlijks georganiseerde dagen. In deze tijd van high tech is dat overigens totaal overbodig en bovendien geldverspillend en in strijd met het beoogde doel.
De nodige creativiteit, bereidwilligheid, daadwerkelijke aanpak en bereidwilligheid, in deze tijd van steeds stijgende prijzen, zullen ongetwijfeld een succesvol weekend garanderen.
Het langzaamaanbeginsel dan wel het pokopokobeginsel kan in deze niet van toepassing zijn. Het is immers aanpakken. Argumenten die beginnen met ‘Ja, maar...’ zijn uit den boze. Het is een kwestie van snelle, daadwerkelijke en gerichte aanpak, waarbij creativiteit hoogtij zal vieren. Zulks ten voordele van de bevolking in een periode waarin prijzen onverminderd blijven stijgen. Overigens kunnen in zo’n weekend ook andere basisproducten worden meegenomen.
Een ding is in ieder geval zeker: het nieuwe schooljaar begint aanstaande maandag 8 augustus, hoewel het enige dagen duurt, voordat de scholen volop draaien. Dit biedt weliswaar enig soelaas. Echter van enig uitstel komt afstel en daar zijn de burgers dan niet mee gediend. Bovendien is het strijdig met wat onze regering zelf verkondigt. Het komt dientengevolge alleszins rechtvaardig voor ook de bevolking in deze moeilijke tijden een opluchting, verlichting en enig soelaas te geven.
Lucien Stanly Arrendell, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).