In de media wordt melding gemaakt van de onhygiënische toestanden in enkele Chinese supermarkten en vooral in de aldaar gevestigde broodbakkerijen. Ook worden in deze zaken illegale Chinezen aangetroffen.
Wij brengen onder de aandacht dat door de versoepeling van het regime in China, met de grootste bevolking der aarde, de emigratie naar alle delen der wereld toeneemt. Ook in het Caribisch gebied en met name op Curaçao hebben wij te maken met vele personen met de Chinese nationaliteit, die zich hier vestigen en handel drijven.
Van oudsher hebben zij restaurants, wasserijen en supermarkten. De gedachten gaan terug naar april 1942, toen Chinese boorwerkers in verzet kwamen tegen de Shell voor wat betreft hun loon. Door de koloniale overheid van toen werden zij te Suffisant in kampen opgesloten. Zij kwamen in verzet en veertien Chinezen lieten het leven toen de militaire politie het verzet met geweld brak.
Vele vragen rijzen thans hoe de toelating van betrokkenen geschiedt en of zij over de nodige vergunningen beschikken. Het is opgevallen dat hun bedrijven vaak het slachtoffer worden van overvallen en berovingen. Intussen wordt op vele plaatsen, onder andere in Panama, het Mandarijn onderwezen, zodat de communicatie met deze bevolkingsgroep op den duur vlotter verloopt.

Johan Oldenboom, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.