Er wordt al tijden gesproken over dringend noodzakelijke bezuinigingen in de gezondheidszorg. Besparingen op de salarissen van de specialisten, de huisartsen, fysiotherapeuten, etc. Vreemd genoeg hoor je nooit wat over mogelijke besparingen op medicijnen, terwijl daar juist zeer grote winsten te behalen valt voor de verzekeringsmaatschappijen en SVB.
Een voorbeeld: het medicijn Arimidex wordt veel voorgeschreven aan vrouwen met borstkanker. Wanneer ik dat medicijn op Curacao koop, betaal ik 638 gulden voor 30 tabletten. Haal ik hetzelfde medicijn in Nederland, betaal ik slechts 104 euro (265 gulden). Hoewel het voor mij niet uitmaakt omdat de verzekering het vergoedt, ben ik nog wel zo dat ik de verzekeringsmaatschappij niet onnodig op kosten jaag en koop dus - wanneer mogelijk - dit medicijn in Nederland.
Tijdens mijn laatste verblijf heb ik dan ook recepten voor drie maanden achtergelaten met het verzoek de Arimidex op te sturen wanneer ik die weer nodig had. De attente apotheker in Nederland vertelde dat het patent van Arimidex inmiddels was verlopen en dat er nu ook generieke medicijnen te verkrijgen zijn met dezelfde werking maar een aanzienlijk gunstiger prijs. Ze zijn vandaag aangekomen, zelfs de bijsluiter is vrijwel identiek! Kosten voor dit generieke medicijn Anastrozol 1 PCH: 4,18 euro (10,65 gulden). Dat levert per patiënt een besparing op van ruim 7.600 gulden!!! Dit is slechts één voorbeeld.
Wordt het niet eens tijd dat de Inspecteur der Geneesmiddelen, de minister van Volksgezondheid, SVB en de verzekeringsmaatschappijen de koppen bij elkaar steken en pro-actief gaan optreden wat betreft de medicijnprijzen en de verkrijgbaarheid c.q. het voorschrijven van generieke medicijnen?

E. van Cappelle, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).