U weet, ik heb niets te doen en verveelde me zo dat ik eens ging uitzoeken hoe onze kinderen het het afgelopen jaar hebben gedaan op onze lagere scholen (nu Funderend Onderwijs). Ik nam contact op met vele schoolhoofden, die ik nog allemaal ken vanuit de tijd dat mijn overleden vrouw schoolhoofd was en kwam er al snel achter dat ze angstvallig stil waren. Strategie veranderen was mijn ingeving, en ik ging op zoek naar leerkrachten/schoolhoofden die hun pensioengerechtigde leeftijd hadden gehaald en kwam tot een schokkende conclusie. We hebben:
- Scholen grotendeels Nederlandstalig;
- Scholen gemengd Nederlands/Papiaments;
- Scholen op district Banda’bou, veelal Papiamentssprekend en -lerend;
En dan het volgende:
- Op scholen veelal Nederlandstalig bleek dat de meeste kinderen allemaal doorstromen naar een havo en ook aardig wat naar vwo;
- Scholen Nederlands/Papiaments; kinderen naar havo, verschillende naar vsbo, zeer weinig naar vwo;
- Scholen Banda’bou Papiaments; zover ik kon achterhalen niet één kind gaat naar havo of vwo en alle kinderen verdwijnen in een vsbo.
Nu ga je nadenken waarom die laatste groep er zo belabberd vanaf komt. Je gaat vragen aan ex-leerkrachten, die nu eindelijk hun mond open kunnen doen omdat ze niet meer onder druk staan van het RK-Schoolbestuur (RKCS). We hebben het al, van horen zeggen, vele verhalen mogen vernemen en ook mijn overleden vrouw heeft menig uurtje vechtend doorgebracht met deze instantie. Mensen gingen praten en er kwam een vloedgolf aan informatie naar buiten. Ik noem enkele van de meest uitspringende zaken uit hun mond:
- Op Banda’bou worden veelal de minder geschikte onderwijskrachten gedumpt, die niet mee kunnen doen op de scholen in de stad;
- Op Banda’bou worden leerkrachten gedumpt die te lastig zijn of teveel steken hebben laten vallen in de stad;
- Op Banda’bou staan ook onderwijsassistenten, dus niet bevoegd, voor zeer lange tijd alléén voor de klas;
- Op Banda’bou wordt zelden geld gestoken in deugdelijk lesmateriaal, laat staan in deugdelijke gebouwen;
- Wij leerkrachten mochten onze monden niet open doen en mochten ook geen informatie naar buiten brengen over deze praktijken!
Enkele punten die uit de monden kwamen van vele ex-leerkrachten. Kwalijke punten, want het RKCS neemt het niet zo nauw op Banda’bou. Dan ga je wat rondrijden en je ziet de ene bouwval na de andere en je kunt niet geloven dat je in die krotten kinderen moet gaan motiveren om te leren, laat staan mee te gaan draaien in een maatschappij. Bewijzen? Ik raad iedere ouder, iedere burger aan de resultaten te vergelijken van de kinderen op Banda’bou met die van de stad. Word dan niet opstandig, maar huil even uit. Want het is overduidelijk dat onze kinderen op Banda’bou geen eerlijke kansen krijgen van een RK-Schoolbestuur, dat naar horen zeggen elke leerkracht en hoofd van school een spreekverbod heeft opgelegd! Kennelijk met de gedachte: ,,Het zijn toch verloren kinderen en ze deugen nergens voor”. Dat horen deze kinderen dag in dag uit. Gelijke rechten, gelijke kansen? Waar is de overheid die eens in gaat grijpen? Waarom is er niet een openbare school op Banda’bou? Waarom worden onze kinderen overgeleverd aan een dictatoriaal RK-schoolbestuur, dat geen controle krijgt vanuit ons land Curaçao? Zijn onze kinderen geen burgers van Curaçao?

John Baselmans, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).