Een verandering van het voedingspatroon op Curaçao, met meer en regelmatig groente en fruit, kan heel gunstig werken in de strijd tegen overgewicht en obesitas. Er moet op Curaçao een groter aanbod van groente en fruit tegen een veel lagere prijs komen.
De plannen van de Curaçaose minister van Economie, de heer Nasser El Hakim, wat betreft een verbeterde import van groente en fruit vanuit onder andere uit de Dominicaanse Republiek door meerdere importeurs die moet leiden tot een betere kwaliteit en een lagere prijs, sterkt mijn logica in het volgende verhaal:
We waren de afgelopen zomer op vakantie in het noordwesten van de Verenigde Staten, in de staten Idaho en Montana. Het viel ons op dat daar in de supermarkten volop groente en fruit in een breed assortiment van de eerste kwaliteit en voor heel lage prijzen werd aangeboden. Wij hebben ter plaatse, in de VS, navraag gedaan waar nu al die groente en fruit vandaan komt: Het antwoord was: Het komt allemaal vanuit de zuidelijke staten van de VS, op afstanden van 1.400 tot 2.000 mijl, in zeer grote koelcontainers. De groente- en fruitdeskundigen in Idaho konden niet geloven dat hun assortiment niet op Curaçao wordt aangeboden. Volgens hen moet dit echt wel kunnen. Goede kwaliteit en een lage prijs. Hun toverwoord was: logistiek. Logistiek is een magisch woord en is een heel moderne wetenschap. Dat woord ken ik van 20 jaar geleden toen ik een ontmoeting had met de manager van Sultan Supermarkt in Koeweit. Hij had, midden in de woestijn in Koeweit, een assortiment groente en fruit van de eersteklas kwaliteit en het assortiment was zeer uitgebreid. Hij en ik spraken over Curaçao. Hij beweerde dat Curaçao qua aantal inwoners en het nodige volume best wel een goed geprijsd assortiment zou moeten kunnen hebben: Sultans manager in Koeweit zijn toverwoord was ook ‘logistiek’. Ik wil maar aangeven: het zou dus wel moeten kunnen, (afstand Miami, of Costa Rica of Dominicaanse Republiek naar Curaçao is minder dan 1.200 mijl) vooral nu met gebruikmaking van moderne transport- en computersystemen. Bovendien is er inmiddels een nieuwe scheepvaartverbinding tussen de Dominicaanse Republiek en Curaçao. Deze nieuwe scheepvaartverbinding heeft een service van diepvries en koeling, die met een schip binnen twee dagen groente en fruit naar Curaçao kan brengen.
Ik legde het bovenstaande probleem kort geleden voor aan een student logistiek van een hogeschool in Nederland. Hij heeft enkele supermarkten op Curaçao bekeken: Volgens deze student logistiek zouden de supermarkten, hotels en restaurants op Curaçao moeten gaan samenwerken, als een inkoopcombinatie voor groente en fruit voor heel Curaçao. Ook een gezamenlijk georganiseerde scheepvaart en luchttransport van Miami of Dominicaanse Republiek naar Curaçao zou heel gunstig op een lagere prijs kunnen werken.
Mijn oude zeer deskundige vriend uit Koeweit kwam immers met dezelfde oplossing: De supermarkten zouden gezamenlijk met de restaurants via een inkoopcentrale moeten inkopen, dan zou de kwaliteit en het assortiment omhoog gaan en de prijzen sterk omlaag. Tja, wie neemt op Curaçao het initiatief om de inkoop van alle supermarkten en restaurants te centraliseren? Voor de inwoners van Curaçao zou dit geweldig zijn: Goede kwaliteit van groenten en fruit voor een lagere prijs, die zou zeker 30 tot 40 procent goedkoper moeten. Wanneer de Curaçaose overheid overgewicht en obesitas wil tegengaan, dan moet de overheid een voedingspatroon met veel groente en fruit stimuleren; daar ben ik dit verhaal mee begonnen.

Toonchi Diepstraeten, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).