Zoals in enkele media gemeld is, werden afgelopen weekend op ‘Kenepa Grandi’ (Grote Knip) mensen gebeten door een kwal en afgevoerd door ambulances. Dit waren onder andere mijn vrouw en twee van mijn kinderen. Wij zijn direct op zoek gegaan naar informatie hierover (Google, Seaquarium, etcetera). We weten inmiddels dat het om de ‘Bonaire Banded Box Jellyfish’, oftewel de Tamoya Ohboya (zie foto’s), ging en niet om de ‘Pechi Portugues’, zoals in de media werd vermeld. Wat wij gemerkt hebben is dat iedereen bijzonder hulpvaardig was (waarvoor dank) maar dat de behandeladviezen sterk uiteen liepen. Om ervoor te zorgen dat anderen dit leed bespaard blijft, of ten minste de gevolgen beperkt blijven, zouden wij graag de volgende, door ons verzamelde, adviezen willen geven:
Voorkomen van kwallenbeten:
Zowel de ‘Bonaire Banded Box Jellyfish’ als de ‘Pechi Portugues’ komen vaak na een windstilte naar de kust door de stroming en wind. Vooral kleine kinderen worden vaak slachtoffer omdat ze wild in het water ‘woelen’, dus laat kinderen ‘skinsuits’ met lange mouwen/pijpen dragen. Smeer goed in met vette olie of zonnebrand, de tentakels glijden dan weer van de huid en krijgen geen kans te prikken. Indien men een dergelijke kwal ziet, sla direct alarm zodat iedereen uit het water kan gaan en de kwal gevangen kan worden.
NB. Indien door een Portugees Oorlogsschip gebeten: geen azijn gebruiken bij de behandeling, maar wel alcohol of urine. Het is dus zeer belangrijk te weten om welke kwal het gaat, daar de behandelmethodes voor beten van de Tamoya Ohboya en de Pechi Portugues afwijken.
Indien door een Tamoya Ohboya gebeten:
Spoel onmiddellijk het gestoken gebied met huishoudazijn om de nog niet geactiveerde netelcellen (nematocysts) te doden. Dit verlicht niet de pijn, maar voorkomt extra steken.
Nooit wrijven met zand of iets anders.
Niet behandelen met alcohol of erover urineren.
Verwijder de met azijn doordrenkte tentakels met een handschoen.
Behandel de wonden verder als brandwonden (lauw water, brandwondenzalf, niet in de zon, etc)
Antihistaminica kunnen overmatige zwelling en huiduitslag voorkomen
Indien gebeten in de ogen, spoel de ogen met overvloedige hoeveelheden leidingwater gedurende tenminste 15 minuten. Als het zicht troebel blijft of de ogen geïrriteerd blijven zoek dan direct medische hulp.
Als het slachtoffer een kind is bel dan onmiddellijk 911 of breng ze naar de dichtstbijzijnde eerste hulp.
Als een volwassen slachtoffer kortademigheid, zwakheid, spierkramp, hartkloppingen of andere verontrustende symptomen vertoont, bel dan onmiddellijk 911 of breng ze naar de dichtstbijzijnde eerste hulp.
Voor verlichting van pijn kunnen icepacks, paracetamol en ibuprofen worden gebruikt. Als de pijn ondraaglijk wordt, ga dan naar de eerste hulp.
Familie Kooijman, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).