Eendracht maakt macht (Frans: L'union fait la force. Latijn: Concordia res parvae crescunt). Een uitspraak die nog steeds gegriefd staat in mijn hersenen. Ik ben geboren na het einde van de Tweede Wereldoorlog en mijn ouders en familie waren herstellende van de ellende die de oorlog veroorzaakt had. Een totaal verwoest land met mensen in nood en veel pijn. In mijn eerste levensjaren zijn er beelden die ik nooit vergeten ben. Een groots persoon, dominant op een poster met daarachter een verwoeste stad en de woorden heel groot geschreven ‘Eendracht maakt macht’. De beelden herkende ik al snel maar de betekenis leerde ik pas later begrijpen toen ik kon lezen.
‘Eendracht maakt macht’, een alles zeggende uitspraak die vele landen al gebruikt hebben en bij mij nog steeds indruk maakt. Want, kijken we even hoe het met ons vergaat op dit eiland. We leven met ongeveer 140.000 mensen op een rots en we kunnen met trots zeggen dat we een van de meest verdeelde groepen mensen zijn op deze wereld. We hebben de verschillende nationaliteiten maar ook de haat tegen alles wat niet zogenaamd yu di Kòrsou is. We hebben vele instanties die tegen elkaar werken in plaats van met elkaar. Vele stichtingen, organisaties en groepjes die alsmaar het beter weten of ‘anders’ doen! We vechten allemaal in kleine groepjes voor onszelf en vergeten het doel. Dagelijks zien we de versplintering van een klein groepje mensen dat op een stukje grond leeft. We zijn verdeeld en gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Als grote voorbeeld hebben we een verdeelde laag bij de grondsvechtende politiek die vergeet dat zij een trekker en voorbeeld zouden kunnen zijn om samen iets te gaan bereiken. Een doel, een beter leven, een socialer leven en een leven met respect naar elkaar toe. Maar wat doen we? We vechten en zijn vergeten hoe we met elkaar moeten leven. We zijn verdeeld en niets komt werkelijk van de grond. We gunnen elkaar niets en zorgen ervoor dat het een ander zeker niet gaat lukken.
Dan denk ik terug aan mijn ouders en de burgers net na de oorlog die samen heel hard werkten aan één doel. Samen weer een bestaan opbouwen en de zaken aan elkaar lappen om weer een menselijk bestaan te hebben. Het kan en dat hebben we ook gezien toen West Duitsland in een keer opgescheept werd met een failliet vies vuil Oost Duitsland. Ze gingen er aan werken, alle Duitsers, West en Oost, en nu hebben ze een land dat weer helemaal meedraait in een wereldeconomie.
En wat hebben wij? Bij elkaar een verdeeld, vechtend, jaloers volkje, niet beseffend dat we samen een land zouden kunnen creëren dat een voorbeeld zou kunnen zijn voor onze kinderen. Helaas, we zijn verdeeld en misschien moet ik de poster ‘Eendracht maakt macht’ eens op dit eiland gaan hangen en mensen laten zien dat we SAMEN wel alles aankunnen, veranderen en aanpakken of de politiek nu wil of niet.
John Baselmans, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).