De familie Magnee pakte het in Piscadera volgens Henk Pasman helemaal verkeerd aan. Projectontwikkelaars of beheersorganisaties van projecten kunnen andere eisen stellen dan het EOP zolang het geen geweld wordt aangedaan. In Coral Estate, achter de heuvels van St. Marie, gelden eigen regels voor dakvormen. Zo mogen ze niet boven de rand van de heuvels uitsteken. Maar daar wordt zwaar mee gesjoemeld. In Coral Estate worden deze regels bewaakt door de Vereniging Van Eigenaars, mensen die toen zij daar bouwden van de Nederlandse projectontwikkelaar ook niet vrij waren te doen wat ze wilden, dus nu ook niet bereid zijn om toekomstige bewoners iets anders te gunnen. Dit leidt tot star en conservatief beleid, tot een gebied waar de klok stil staat, waardoor bijvoorbeeld energiezuinig bouwen wordt gedwarsboomd. Mijn opdrachtgever Ruud Panis werd een van de slachtoffers. Mijn ontwerp betrof een huis waar door constructie, materiaal en vorm, airco overbodig zou zijn. De dakvorm was daarbij essentieel: een over de lengte van het langwerpige huis licht gebogen geïsoleerd aluminium dak. Een vorm waar de regelgeving van Coral Estate uiteraard niet in voorzag. In de Algemene Bewonersvergadering werd het dak afgestemd. Maar mijn opdrachtgever wenste niet geringeloord te worden door zijn eigen buurt, noch wonen onder een ander dak. Dus bood Panis na de stemming zijn perceel onmiddellijk te koop aan. Hij was toch niet hier naartoe gekomen om weer door zijn landgenoten betutteld te worden.
Carlos Weeber, architect (Curaçao)

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).