Na mijn ingezonden brief met de titel ‘dokter Sommer, dengue, muggen en libellen’ kreeg ik heel nuttige informatie toegestuurd. Ik wil de lezers van deze krant daarin laten delen. Een lezer liet me weten dat op Westpunt bij de trap naar de zee een ware plaag van libellen was ontstaan. Duizenden libellen vlogen daar omlaag (vermoedelijk waren daar veel muggen om op te eten) en de strandbezoekers, de zwemmers en de kijkers gaven blijk bang voor de libellen te zijn, ze waren bang gestoken of gebeten te worden door een van die libellen in die hordes die daar vlogen.
Ik kan die mensen geruststellen: een libelle zal nooit tegen u aan vliegen, ze steken in het geheel niet en ze bijten geen mensen. Hoe ik dat zo stellig kan beweren? We hebben op Curaçao een echte libelledeskundige, na mijn stukje in de krant over muggen, dengue en libellen heeft hij contact met me opgenomen, hij kan erg veel over libellen vertellen. Hij beschikt over een eigen fotoarchief van honderden libellen met beschrijvingen van mannetjes, vrouwtjes en zelfs paringen. Zijn foto’s zijn heel deskundig en van een heel hoge kwaliteit. Hij loopt vaak, misschien wel dagelijks door de mondi, saliña’s, en langs de mangroven en hij bestudeert de natuur, hij fotografeert, noteert gegevens en rapporteert. Hij weet veel van libellen en hij onderschrijft onze stelling dat de libellen de muggen opeten, dat het heel goed mogelijk is dat we dit jaar minder last hadden van de muggen omdat er zoveel libellen waren. Hij vertelt: de levenscyclus van een libelle is ongeveer 6 maanden, te weten 3 maanden als pop in het water of moeras en 3 maanden als rondvliegende libelle. Als pop in het water en moeras eet de cocon van de libelle reeds de larven van de mug, daarna vliegt hij in het rond en eet veel muggen.
Dus: wanneer we geen muggen en geen dengue willen, dan moeten we hopen dat we veel libellen om ons heen hebben. De mensen die op Westpunt zulke grote horden libellen tegenkwamen en bang waren gestoken of gebeten te worden, die kan ik geruststellen. Een libelle zal u nooit raken, nooit tegen u aan vliegen, ze hebben een soort radar waardoor ze u ontwijken. Het is daarom ook heel moeilijk ze te fotograferen, aan te raken of om ze met de hand te pakken, ze zijn snel weg door hun radar. Dus mensen: niet bang zijn, u moet blij zijn met de libellen, spuit ze zeker niet dood met chemische middelen, libellen eten voor u de muggen op.
Inmiddels is er een ware rage ontstaan van: ‘Wie is de beste libellenfotograaf van Curaçao’. Ik sluit een foto bij van Willy Neef, hij is ongeveer 2 maanden geleden begonnen met het fotograferen van libellen, hij stuurde mij een serie die er erg goed uitziet voor een fotograaf die toch pas 2 maanden met een zo moeilijk, maar heel mooi onderwerp bezig is.
Toonchi Diepstraeten,
Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).