Per 10-10-10 heeft Curaçao eigen nieuwe postzegels. Per 1 januari 2011 zijn de posttarieven met 1,7 procent verhoogd. Voor brieven tot 20 gram die lokaal worden verstuurd komt dat neer op een verhoging van 1 cent (was Nafl 1,11 en wordt Nafl 1,12).
Stel: U hebt een winkel waar ook post-/aanzichtkaarten van Curaçao worden verkocht. Als extra dienstverlening naar uw klanten wilt u bij die kaarten ook graag postzegels verkopen. Door uw klantenkring weet u dat de meeste kaarten naar Nederland verstuurd worden.
Op het postkantoor informeert u naar het frankeertarief voor een kaart naar Nederland. U krijgt te horen dat dat Nafl 1,66 is. U vraagt vervolgens om 100 zegels van Nafl 1,66. Tot nu toe allemaal logisch, tot u te horen krijgt dat die zegels niet bestaan en een combinatie ook niet mogelijk is. Op uw vraag wat dan wel mogelijk is om een kaart te frankeren met Nafl 1,66 krijgt u te horen dat er alleen zegels zijn van Nafl 1,11 en Nafl 0,59. Samen dus Nafl 1,70 en dat is dus 4 cent te veel.
Vervolgens vraagt u dan om zegels tot een waarde van Nafl 1,65. U krijgt als antwoord: ,,Nee meneer, dat kan niet, want dat is te weinig.” Omdat op Curaçao iemand met een pet op, of achter een loket zit, altijd gelijk heeft, geef je de moed op en koopt dan ten slotte zegels van Nafl 1,11 en Nafl 0,59 want je wilt je klanten toch enige service geven. Wel moet je de klant dan vertellen dat hij/zij 4 cent te veel betaalt.
Thuisgekomen ga je bellen met de klantenservice van Nieuwe Post NA met de vraag hoe je een kaart naar Nederland moet frankeren. Je wordt doorverbonden met de balie en legt je vraag voor. De dame zucht en zegt dat er geen postzegels zijn met de juiste frankeerwaarde.
Een brief met een lokale bestemming moet gefrankeerd worden met Nafl 1,12, maar er zijn geen zegels van 1,12. Een lokale kaart moet gefrankeerd worden met Nafl 0,81, maar die zegels bestaan niet. Een kaart naar Nederland kost Nafl 1,66, maar die zegels bestaan niet en een combinatie van zegels voor de hiervoor genoemde frankeertarieven is ook niet mogelijk.
Als je toch geen cent te veel wilt betalen moet je naar het postkantoor en daar kun je dan een sticker laten plakken met de juiste frankeerwaarde. Je moet die brief of kaart dan wel dezelfde dag posten. Je zult maar op Westpunt wonen en graag een brief willen posten. Om maar met de woorden van een collega briefschrijver te eindigen: Je blijft lachen op deze klip. (Arthur waar ben je?) Nos mes por…toch?

J. Schellekens,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).