Sinds ik weer op Curaçao ben heb ik de strijd om de naam van het PSC gevolgd en ik ben actief geweest. Ik ben er nauw bij betrokken, want niemand minder dan mijn vader, Willem Meijer, was de oprichter van het PSC.
In 70 jaar tijd is de school gegroeid van 13 leerlingen (1941) tot nu circa 1.330 leerlingen. In 1941 zat de school op het Wilhelminaplein, in 1954 verhuisde men naar de huidige locatie. Ook dit gebouw is weer veel te klein, want heel veel kinderen die waarde hechten aan een uitstekende opleiding willen graag het PSC bezoeken. Deze school is tot ver buiten de grenzen van Curaçao bekend en wordt hoog ingeschat. Maar dat is nog niet alles. Ook de omgeving van de leerlingen is uiterst belangrijk. Het leren wordt gestimuleerd door een prettige omgeving met sfeer. Ieder kind heeft het recht die school te bezoeken die bij zijn toekomst past. Dat kan op dit moment al niet meer omdat er lokalen te kort zijn terwijl deze groei allang bekend was. Dit probleem zou best op te lossen zijn maar het geld wordt besteed aan dingen, die niet belangrijk zijn voor de toekomst van Curaçao.
In al die tijd, dat ik op Curaçao gewoond heb en ook in de jaren daarna, toen ik het eiland regelmatig in de vakantie bezocht, heb ik Curaçao ervaren als één van de meest tolerante bevolkingen die ik ken. In vele Europese landen wordt nog gediscrimineerd maar hier op Curaçao hebben de mensen tot nu toe in vrede met elkaar geleefd.
Niet iedereen is welvarend en dat ook hier armoede is (zoals ook in Europa) valt niet te ontkennen, maar hier kan men, als men het echt wil naar goede scholen gaan en kan men ook geholpen worden door financiële ondersteuning.
Ieder heeft hier een kans, waar hij ook vandaan komt. Dit land heeft zich in 400 jaar gevormd tot wat het nu is. Zij, die hier geboren zijn, zijn allemaal Curaçaoënaars. Deze samenleving mag men niet kapot maken door plotselinge herinneringen aan een slaventijd. Op Kurá Hulanda kan iedereen de pijnlijke geschiedenis van de slavernij op Curaçao volgen, maar dit is geschiedenis. Dat hoort bij ieder land op de wereld. Ieder land heeft donkere tijden meegemaakt. Men moet dat zeker niet vergeten maar onze blik moet op de toekomst gericht zijn en niet op het verleden. De opdracht van onze bestuurders is om een nog welvarender land van Curaçao te maken dan het al is. En dan horen thema’s zoals een verandering van een schoolnaam niet bij toekomstvisie maar in het verleden. Daarom moet de discussie over de nieuwe naam voor het PSC onmiddellijk beëindigd worden. De enige naam voor het PSC is PSC.
Marijke van der Heijden-Meijer, tot 15 maart Curaçao, vanaf 16 maart Duitsland

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).