De jacht industrie op Curaçao heeft een sterke groei doorgemaakt. Deze groei is niet alleen te danken aan de groei binnen het lokale component van de markt maar Curaçao heeft ook aantrekkingskracht voor een veel grotere, buitenlandse markt van jachteigenaren.
Curaçao’s Directorate of Shipping and Maritime Affairs beschikt over het rapport:’Koers Voor Onze Maritieme Toekomst’, voorbereid voor de maritieme autoriteit Curaçao van 2010 dat hier uitgebreid op in gaat(www.maritimecuracao.org ).
Een van de meest aantrekkelijke reden voor jachten om voor een langere periode in Curaçao te verblijven is de overbrugging van het orkaanseizoen. Dit seizoen loopt van 1 juni tot 30 november (www.meteo.an): zes maanden. Voor veel verzekerde jachten betekent dit dat zij in die periode niet verzekerd zijn als zij zich in het gedefinieerde orkaangebied ophouden.
Curaçao ligt daar net buiten en is daarom zo aantrekkelijk. Echter volgens de Curaçaose wet mag een jacht maar zes maanden hier verblijven. Deze periode van zes maanden lijkt dus niet te stroken met de wetten van de natuur, want wil een jachteigenaar naar Curaçao komen moet wel de gelegenheid geboden worden om voor de aanvang van het orkaanseizoen e.e.a. af te handelen. Het jacht moet bijvoorbeeld klaar gemaakt worden voor de stalling. Eigenaren boeken vaak vliegtickets om deze periode naar huis te gaan, om te werken of om familie te bezoeken.
Zodra het orkaanseizoen is afgelopen (zes maanden later) komen zij terug op hun jacht op Curaçao. Nu wordt hun verblijf hier nog interessanter voor Curaçao want dan beginnen immers de onderhoudswerkzaamheden. Curaçao staat bekend om zijn hoge graad van service en goede reparatiemogelijkheden. Kijk alleen maar naar het aantal machineshops, veelal lokale bedrijven die in het verleden heel veel werk voor de olie-industrie deden, doen meer en meer werk voor de jachtindustrie. Jachteigenaren besteden dan veel geld op ons eiland en zo ontstaat een nieuwe economie. Getuige de groei van jachtindustrie gerelateerde bedrijven aan de Caracasbaaiweg, Parera, Seru Boca, Spaanse Water en Piscaderabaai
Nu de praktijk. Het rapport Koers Voor Onze Maritieme Toekomst vertelt ons en de overheid ook dat er voor jachten zeer veel onduidelijkheid bestaat over de procedures bij het inklaren. Regelmatig zien wij bij ons bedrijf niet volledig of onduidelijk ingevulde Customs Clearance Forms. De formulieren, die toegepast werden ten tijde dat de schepen die nu onder embargo liggen, vermelden bijvoorbeeld niet voor welke periode het wettelijk is toegestaan om een boot te stallen op Curaçao. De douane handhaaft terecht en wetmatig staan zij in het recht om nu veertig schepen aan te houden die de wettelijke termijn overschreden hebben. Echter de jachteigenaren van deze veertig schepen zijn zich naar grote waarschijnlijkheid niet eens bewust dat zij de toegestane tijd hebben overschreden. Dus moeten wij naar ons zelf kijken voordat wij deze nieuwe fragiele economie schade toebrengen.
Wij moeten ons afvragen hoe het komt dat veertig jachteigenaren hun termijn laten verlopen. Is het soms zo dat de overheid, zowel de wetgevende macht als de uitvoerende macht, plus de industrie zelf toch iets niet helemaal goed doen? Trek hier lering uit, geef voordat er stringenter opgetreden wordt gelegenheid aan totaal niet bewuste eigenaren om het verblijf van hun jachten te legaliseren. Dan kan de uitvoerende overheid handhaven zonder dat er jachteigenaren in grote problemen komen. De industrie kan dan hun dienstverlening goed en beter afstemmen op het beleid. En de wetgevende macht kan dan een wet opstellen die rekening houdt met orkaanseizoen gebonden patronen en de verder groei van een zeer lucratieve economie voor Curaçao waarborgen. Curaçao heeft de kennis, de mogelijkheden, de infrastructuur en de cultuur om binnen de jacht industrie groot te worden. Heeft het ook de wil?

Roeland van Bijnen, Budget Marine Curaçao, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.