Als het Peter Stuyvesant College ter sprake komt, denkt men aan een goede school, met betrokken leraren die instaan voor het niveau van het onderwijs dat ze geven. Een school waar leerlingen zich thuis voelen en die hun kansen biedt om zich voor te bereiden op een toekomst die waardevol is voor Curaçao. Niemand vraagt zich op zo’n moment af wie Stuyvesant nu eigenlijk was. Alleen al hierom is het totaal overbodig om de naam van het PSC te wijzigen.
Nu er echter toch een discussie gaande is over de naam, is het misschien goed om duidelijk te maken dat deze 70 jaar geleden weloverwogen gekozen is. Peter Stuyvesant speelde een rol in de geschiedenis van Curaçao omdat hij van 1642-1645 directeur van Curaçao was. Dat hij ons eiland liefhad blijkt wel uit een zin van het boek ‘Pieter Stuyvesant, an historical documentation’, dat Martha Eerdmans in 1955 schreef. Ik citeer: ‘The truth is that for the preservation of those areas Stuyvesant was willing to sacrifice life and limb’. Verder koos men zijn naam vanwege diverse eigenschappen van Stuyvesant, zoals werklust, wilskracht en moed, waardoor hij een voorbeeld is voor leerlingen.
Met het veranderen van een naam kun je de historie niet wijzigen en ook al zijn er dingen gebeurd die nooit meer goed te maken zijn, uitwissen van gebeurtenissen is onmogelijk. Curaçao was nooit ons Curaçao geworden en onze taal, het Papiaments, had nooit bestaan zonder de geschiedenis die eraan voorafging.
Ik ben op Curaçao geboren, heb er mijn jeugd doorgebracht en ik ben er trots op een Curaçaose te zijn. Mijn vader, Willem Meijer, de eerste directeur van het Peter Stuyvesant College, was terecht trots op de school, en op de naam ervan.
Laten we proberen om Curaçao samen een goede toekomst te geven en onze energie niet verspillen met het ontkennen van het verleden.
Hanneke van Gemert, Nederland

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.