In verband met de maatschappelijke discussie deze dagen over het energiebeleid stuurde Ronald J. Ortela van Aquafund Holdings Group onderstaande brief aan directeur Joao de Canha van Bureau Telecommunicatie & Post (BTP), dat de ‘Beleidsnota Regulering Elektriciteitsvoorziening Curaçao 2011-2015’ opstelde. Ortela stuurde ook minister-president Gerrit Schotte (MFK) MAN-partijvoorzitter Eugene Cleopa en PS-leider Helmin Wiels een afschrift van zijn brief aan de directeur.

Geachte heer De Canha,
Naar aanleiding van uw ‘Beleidsnota Regulering Elektriciteitsvoorziening Curaçao 2011-2015’ wens ik u hierbij te verwijzen naar de volgende hoofdstukken.
- 5.2.3 Eisen aan de toekomstige productiemix van elektriciteitsproducenten: Als duurzame energiebronnen noemt u alleen zon en wind, waarom geen water en waterstoffen?
- 7.5.7 Beleid gewenste productiemix in verband met het concessiebeleid: U suggereert een productiemix van 50 procent aardolie, 25 procent gas en 25 procent alternatieve energiebronnen.
Aqualectra levert 50 procent aardolie, NuCapital levert 25 procent wind, dan blijft er alleen 25 procent gas over voor een nieuwe concessiehouder; de wereldaardolieprijs was 92 dollar en steeg afgelopen week naar 102 dollar en de verwachting is dat het spoedig zal stijgen naar 140 dollar.
Het alternatief van de HTG-technologie (Hydrogen Turbine Generator) waarvoor wij een aankoopprijs van 0,055 dollar (0,10 gulden) voor Aqualectra met Quantum Energy Services hebben onderhandeld, levert een tariefsverlaging van 80 procent voor de gemeenschap van Curaçao. Aqualectra verkoopt voor circa 0,15 gulden per kWh.
Voor een verbruiker die in PV zonnepanelen investeert, bedraagt de kostprijs per kWh minimaal 0,35 gulden en hij verkoopt de overtollige elektriciteit aan Aqualectra voor 0,10 gulden per kWh. Deze verbruiker zal in de toekomst met de toepassing van de HTG-technologie 0,15 gulden per kWh aan Aqualectra betalen en hoeft zich derhalve niet te storten in een zeer kostbaar avontuur (hobby).
Natuurlijk wanneer een verbruiker de 0,35 gulden voor zonne-energie vergelijkt met de 0,72 gulden die hij op dit moment betaalt aan Aqualectra, lijkt het voordeliger, maar de verbruiker dient te worden gewezen op de 0,15 gulden per kWh die hij in 2015 - gemiddeld - zal betalen aan Aqualectra.
De enige oplossing voor goedkopere aardolie is dat Curaçao zelf een nieuwe olieraffinaderij gaat bouwen die op de HTG-technologie zal draaien en preferentiële prijzen aan Curaçao zal kunnen leveren. PdVSA biedt slechts het PetroCaribe Plan, die afnemers verslaafd aan de aardolie van Venezuela maakt. Er zijn geen andere alternatieven, anders had ik deze lang geleden bedacht.
De beleidsnota wemelt van Nederlands-academische theorieën en onjuistheden en houdt geen rekening met de werkelijke situatie in Curaçao en de aanzienlijke mogelijkheden voor Curaçao in andere duurzame energiebronnen zoals hydro (water) en hydrogen (waterstoffen).
Deze beleidsnota zoals geformuleerd dient de belangen van ondernemers en enkele particulieren en niet het algemeen belang van de bevolking van Curaçao en kan op den duur leiden tot de val van het eerste kabinet Schotte.
Mijn vraag aan BTP blijft, waarom laat u bewust water en waterstoffen uit uw beleidsnota die de laagste kostprijzen voor het produceren van elektriciteit bieden?
Wij zijn niet geïnteresseerd in de concessie, maar in de beste oplossing (?) voor Curaçao en dat is nog steeds te introductie van de HTG-technologie met 40 MW-units te BOO en Mundo Nobo. Het is de bedoeling om in 2018 een drietal 40 MW-units voor de nieuwe olieraffinaderij te Bullenbaai te installeren.

Ronald J. Ortela (Aquafund Holdings Group, AEC-Utilities Curaçao nv en Utilities Management Group (UMG nv), Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).