Nu al zijn de eerste twee verkeersdoden van het jaar bekend. De eerste op de Weg naar Westpunt, de tweede op de rotonde bij Piscadera. Twee stereotype gevallen. Voor de Weg naar Westpunt werkt DOW op dit moment aan een stupide plan, een eenbaansweg met drie rijstroken. Een principe dat in het buitenland gebruikt wordt in rurale- en industriegebieden waarop traag verkeer het normale verkeer ophoudt. Om en om krijgen beide richtingen op de middenstrook de gelegenheid het langzame verkeer achter zich te laten. In de praktijk blijkt dit levensgevaarlijk, meer frontale botsingen zijn het gevolg. Op de Weg naar Westpunt is van noemenswaardig landbouwverkeer of van vrachtverkeer geen sprake, slechts een enkele loader of een groepje fietsers. Met deze ingreep neemt de capaciteit van de weg niet toe, die blijft bepaald door twee doorgaande rijstroken. De middenstrook draagt daar niets aan bij. Links afslaan naar de tientallen uitritten van woningen en bedrijfjes wordt levensgevaarlijk of onmogelijk. Kleine dronken snelheidsduiveltjes in witte autootjes met meer dan het dubbele van de toegestane snelheid en hoeveelheid alcohol achter de kiezen is de enige groep die er tussen Barber en Segu letterlijk op vooruit zal gaan. Terwijl dit systeem in Nederland is afgeschaft gaan wij er nu aan beginnen, zijn wij inderdaad niet goed wijs? Wat er wel moet gebeuren is de twee bestaande stroken van deze weg radicaal vernieuwen, daarna afwerken en detailleren met alles wat de veiligheid verhoogt (vooral geen snelheid) en vervolgens voorzien van een gescheiden twee meter brede voet-rijwielstrook.
Volgens Nederlandse (internationale) verkeersregels heeft verkeer op rotondes voorrang, zo ook die van Piscadera. De krant berichtte dat volgens de politie onze jonge dichter Hemayel Martina hiervan is uitgegaan en voorrang nam. Onze regels zijn verwarrend en daarom gebeuren op dit soort kruispunten veel ongelukken. Vooral toeristen, weten niet wat te doen en weifelen. Bij nadere informatie bleek het ongeluk met Martina elders in de omgeving van Piscadera plaats heeft gevonden, maar daarmee verandert de problematiek niet. Segu, Palu Blanku, Salina en Snipweg noemen ze bij DOW en politie verkeerspleinen waar lokale regels gelden, de internationale regel geldt voor die van Otrobanda, Zuikertuintje en Piskadera. DOW hanteert daarbij curieuze theorieën. Stop hiermee! Waarschijnlijk heeft die student in Nederland die in zijn hoofd moeten stampen toen ze daar rond 1980 aan rotondes begonnen. Sinds zijn aanstelling als tekenaar is het van na- en bijscholing nooit gekomen en niemand die hem ooit tegenspreekt. Waar zitten de ingenieurs die nog weten waaróm ze iets doen en het niet laten zitten bij het hóe?
Carlos Weeber (BNA architect), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.