Ik vraag me af of er eerlijke concurrentie is tussen onze eigen UTS/TDS en de nieuwe maatschappijen. Wat is er precies in de vergunningen vastgelegd? Jaren geleden was de overheid middels de telefoondienst en de landsradiodienst degene die er voor gezorgd hebben dat wij een telefoonaansluiting kregen. De OGEM zorgde voor elektriciteit en de dienst watervoorziening voor water. Hiervoor moest infrastructuur aangelegd worden, bijvoorbeeld palen in de grond, waaraan bevestigd konden worden de koperen elektriciteit, telefoondraden en straatverlichting. Bij nieuwe wijken leggen we deze draden in de grond. Televisie begon met kanaal 8 door de lucht.
De techniek is niet stil blijven staan en de vooruitgang gaat met rasse schreden, van radiobuizen, transistors, geïntegreerde circuits tot aan de huidige moederbordtechnieken. Van radio, televisie tot aan satellietzender. De overheid stelde als eis dat ieder huis in principe hierop aangesloten moet worden. TDS viert nu haar 25-jarig bestaan en er is toen voor gekozen om kabeltelevisie te distribueren door de lucht, vanwege ons heuvelachtig landschap. Als je nu vandaag de dag voor de keus zou staan om een ideale nieuwe infrastructuur neer te zetten hoe zou die er dan ongeveer uitzien?
Alles onder de grond. Waterleidingen van kunststof. Elektriciteit 230 volt 50 hertz. Telefoon, internet en kabeltelevisie via glasvezelkabel. Mobiele telefoon ook aangesloten op deze glasvezelkabel met vele kleine zenders/ontvangers op de straatlantaarnpalen. LED-straatverlichting. Een paar jaar geleden moest TDS overstappen naar nieuwe boxen. Keuze is toen gemaakt voor de bestaande infrastructuur en niet voor bijvoorbeeld het overstappen op de glasvezelkabel, aangezien dat op dat moment nog te duur was. UTS is langzaam maar zeker overgestapt op glasvezelkabel en nu zijn alle telefoonverdeelstations hierop aangesloten ondergronds.
Op dit moment zou het rendabel zijn om volledig over te stappen naar glasvezelkabel voor zowel UTS als TDS, daar is echter wel een investering voor nodig. De concurrent van UTS heeft blijkbaar voldoende kapitaal om een glasvezelkabel infrastructuur aan te leggen, maar niet ondergronds. Deze heeft het voor elkaar gekregen dat zij gebruik mogen maken van de bestaande lantaarnpalen. Vraag is nu wat voor afspraken hiervoor zijn gemaakt en hoeveel hiervoor is betaald? Wat gebeurt er met de nieuwe wijken waar alle bekabeling onder de grond is gestopt? Moeten deze nieuwe maatschappijen dan ook de grond in of mogen ze toch de lantaarnpalen gebruiken? Zijn zij ook verplicht om alle huizen op hun net aan te sluiten of is dit niet vastgelegd en sluiten ze alleen aan waar het hen uitkomt? Heeft UTS/TDS ook voldoende kapitaal gekregen in het verleden om mee te kunnen gaan met de snel voortschrijdende technieken?
Wat is de consequentie van dit beleid: faillissement van UTS/TDS! En daarna gaan de prijzen onherroepelijk omhoog! Dat geroepen wordt dat UTS ligt te slapen en dat de directeur niet deugt zijn veel te simpele kreten. Concurrentie prima maar wel gelijke concurrentie en rekening houden met het verleden. De overheid moet zich afvragen of het de taak van de overheid is om aandeelhouder te zijn van een maatschappij als UTS. Op deze manier bezig zijn is zeker niet in het belang van de burger.
Henk Pasman, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.