Op 7 oktober heeft SMOC minister Constancia, in aanwezigheid van de top van Refineria di Kòrsou (RdK), Aqualectra en PdVSA uitgelegd dat 100 miljoen dollar investeren in BOO onverantwoorde sponsoring van Isla/PdVSA is. Waarom? Omdat BOO er alleen maar voor de Isla staat. Het is Isla's eigen oude, opgelapte, energiecentrale, die met voorrang energie moet leveren aan Isla. Als er extra elektriciteit over is mag dat naar Aqualectra, naar de bevolking dus. Mocht de BOO op maximale toeren draaien, wat nog nooit gelukt is, dan kan zij Aqualectra maximaal 22 Megawatt leveren. Dat zou dan de goedkope elektriciteit zijn waarmee de BOO verkocht is aan de bevolking. Maar is die BOO-stroom wel zo goedkoop? Uit het jaarverslag van Aqualectra blijkt dat dat niet zo is. De korting op onze huidige prijs van 67 cent per Kilowattuur (KwH) elektriciteit is door de BOO maximaal 4 cent, zo leert een eenvoudige rekensom. Veel belangrijker nog is dat de bevolking BOO helemaal niet nodig heeft, terwijl Isla zonder BOO moet sluiten, omdat zij volledig afhankelijk is van BOO. In 2010 bleek dat nog eens heel duidelijk. Mocht Aqualectra wel 22 MW tekort komen dan zou zij daarvoor een nieuwe centrale kunnen bouwen, die 'slechts' 22 miljoen dollar zou kosten. Om diezelfde 22 MW van BOO te ontvangen wil de regering nu, met spoed, 100 miljoen dollar investeren in die BOO. Dat is opvallend.
Wat is de werkelijke reden dat de bevolking moet opdraaien voor de benodigde 100 miljoen dollar investering in deze BOOdemloze put? PdVSA dreigt met vertrek als BOO niet goedkoop energie levert: PdVSA betaalt niet 67 cent, maar slechts 20 cent per KwH. Is de overheid bang voor PdVSA? Of... spelen er andere belangen? RvC-leden worden ontslagen en vervangen bij Curoil, RdK en Aqualectra. De gepensioneerde Isla-topmanager Donata is directeur van de BOO geworden om de BOO weer aan de praat te krijgen voor de Isla. Dat alle drie de milieufilters al drie jaar lang kapot zijn daar maalt Donata uiteraard niet om. En de Milieudienst? Ach ja, de Milieudienst, die schijnt er ook nog te zijn. Handhaven? Eerst toestemming vragen aan minister Constancia. Zij is collega van minister Cooper, prominent MAN-leider en op de loonlijst van Isla. Met MAN-leden Gijsbertha, Cooper en Andrade op de loonlijst van Isla lijkt PdVSA weer stevig verankerd met politieke pionnen, en kan zij weer volledig haar moordende machine laten draaien.
Kan de kersverse president-commissaris van RdK en Aqualectra, Oswald van der Dijs, uitleggen aan de bevolking wat het belang is van zijn enorme haast om de BOO in handen te krijgen van RdK en 100 miljoen dollar belastinggeld te investeren in de BOO? Want één ding is zeker: het levert geen enkel voordeel op voor wie dan ook, behalve voor de PdVSA. En dat is zeer opvallend.

Peter van Leeuwen, voorzitter SMOC

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).