In het Statuut heet ons nieuwe land Curaçao. In het Papiaments Kòrsou. In ons land kennen we onder andere straten en kaya’s. Bijna al onze Nederlandse benamingen komen vanuit het tijdperk voor het Statuut van 1954. Onze hoofdstad heet Willemstad, grenzen volgens mij onbekend. De eerste wijk Punda en vervolgens Otrobanda. De ingezetenen van Kòrsou zijn alle hier geboren Nederlanders volgens de landsverordening LTU toelating en uitzetting van vreemdelingen. De kiesgerechtigden zijn alle hier woonachtige Nederlanders volgens de kieswet. Curaçaoënaar bestaat niet officieel.
Nederlanders, zoals geboren in Nederland, Aruba, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Saba, of elders op de wereld geboren, zijn vreemdeling en kunnen ook niet dezelfde status krijgen of aanvragen als de hier geboren Nederlanders. Een Nederlands gezin, waarvan ouders en kinderen binnen en buiten Curaçao geboren zijn, hebben dus een andere status als een gezin alleen op Curaçao geboren en kunnen deze zelfde status ook niet aanvragen. Curaçao heeft een eigen cultuur. Een politieke partij wil de naam van Peter Stuyvesant niet meer gebruiken in ons land vanwege zijn, volgens deze partij, misdadige relatie met de koloniale en slaventijd. Vraag is dan waarom alleen Stuyvesant en ook niet bijvoorbeeld Willemstad vanuit ons koningshuis?
Waarom niet alle koloniale benamingen van voor 1954 gewijzigd in eigen Papiamentstalige namen binnen de eigen cultuur? Waarom eigenlijk de misdadige argumentatie en niet gewoon gezegd: ‘Wij willen dit veranderen en stellen dit voor aan de bevolking’. Begin dan bij Curaçao in Kòrsou en Willemstad in puntje puntje enz. Handelskade, Fort Amsterdam, Heerenstraat, landsverordening, Staten enz. Aangezien we in een democratie leven, kan dit alleen als een meerderheid van de bevolking hierover in een referendum uitspraak doet. Maar dan zal je ook eerst de bevolking van Pais Kòrsou moeten bepalen, aangezien natuurlijk niet alle hier woonachtige Nederlanders die behoren tot de bevolkingen van de andere landen in het Koninkrijk hierover kunnen mee bepalen.
Alleen de eigen bevolking van Pais Kòrsou kan zijn eigen volksvertegenwoordiging kiezen en de toekomst bepalen van dit land. Dus waarom niet een dergelijke fundamentele aanpassing met het verleden voorgelegd aan de Curaçaoënaar? Laat de totale bevolking dit bepalen over de politiek heen.
Leg deze verantwoording niet bij een commissie naamsverandering wel of niet van het Peter Stuyvesant College.
Henk Pasman, Curaçao

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).