Enkele jaren geleden bleek abrupt bij de een verzoek tot bewijs van inschrijving
bij het bureau Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters dat ik volgens de overheid niet meer woonde op mijn vertrouwde stek ‘Plantage Klein Sint Joris’, doch plots verhuisd was naar ene ‘Landhuis Chincho Chikitu 1’.
Bij mijn protesten tegen deze ongewenste naamswijziging, werd mij ingelicht dat wij ‘op Curacao wonen, en Curaçaose namen gebruiken’. Op mijn protesten dat iemand niet zomaar de naam van ons terrein en mijn adres kan veranderen naar eigen goeddunken, werd standvastig aangehouden aan Chincho Chikito 1. Of er nog andere Chincho Chikitu’s 2, 3, 4 bijvoorbeeld zijn verderop in onze knoek (sorry, ‘kunuku’), mag de heer Pronk weten.
Heden wordt zelfs, bij het wederom inschrijven op het aangegeven adres van Landhuis Klein Sint Joris aanhoudelijk beweerd door de betreffende ambtenaar dat het adres thans zelfs is Landhuis Chincho Grandi 1, dus blijk ik niet meer in het familielandhuis van familie Maal zoals sinds 1870 te wonen, doch blijkbaar Landhuis Groot Sint Joris. Ik vraag mij af wat de familie Perret Gentil hiervan vindt, hoe goed we ook als kilometers verre buren met elkaar opschieten.
Merkwaardig is dat bij de fiscus, aanhoudend wel voor Grondbelasting en andere fiscale aanslagen, EOP-bepalingen, juridische procedures en het Openbaar Ministerie met destijds opgezette politie-invallen en huiszoekingen wel het adres Plantage Klein Sint Joris wordt aangehouden en alle stukken mij ook prachtig op het ‘historisch koloniaal adres’; dat op alle officiële overheids- en andere documenten, het adres zoals historisch bekend en geregistreerd staat, doet er echter voor deze ambtenaren bij de Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister (sorry, ‘Kransji’) niet toe. Hij heeft bepaald dat mijn adres thans (al jaren) is, Landhuis Chincho Chikitu 1 en weigert mij te woord te staan of de nodige correctie aan te brengen.
Aan de andere kant blijft de hele buurt hiernaast wel voor de overheid West Groot Sint Joris heten. Maar ja, over consistentie en continuïteit zullen we het niet verder hebben. Immers, waarom is het trouwens nog wel ‘Landhuis’ Chincho Chikitu 1?
Blijkbaar is het niet alleen het Peter Stuyvesant College dat ongewenst een naamswijziging wordt opgedrongen. Hopelijk zal de dienstleiding hier wel raad mee weten, voor zover ze nog aan de Roodeweg Otrabanda zetelen en niet ‘Kaminda Kora, Ciudad di Guillermo’.
Ik vraag mij trouwens by the way af, hoe mijn adres zou luiden indien ik op Landhuis FUIK zou wonen?.

‘Guillermo Pedro Multiplika’, ‘Kas di Tera Chincho Chikito 1’
voorheen bekend als Willem Pieter Maal, Landhuis Klein Sint Joris

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.