Gelezen de bekendmaking van minister Koeiman: “…de meeste kinderen groeien op in een gezonde omgeving”. Elders staat dat volgens onderzoek in het Caribisch gebied 42,8 procent van kinderen onder de tien jaar (!) al seksueel actief is en bijna nooit vrijwillig. Beide gegevens zijn niet te rijmen.
Wie iets begrijpt van de impact die een seksuele relatie met een volwassene heeft op een kind van tien of jonger, zal nooit praten over een ‘gezonde omgeving’. Op Curaçao is incest en seksueel misbruik in veel gevallen eerder regel dan uitzondering, bedolven onder een taboe dat de misbruikende helft ((stief)vader, oom, buurman, buschauffeur?) vrij spel geeft.
De grote boosdoener is meestal de schrijnende armoede, zowel op economisch als sociaal en spiritueel gebied. De praktijk leert dat ondanks gestructureerde seksuele voorlichting via de school tieners zwanger blijven raken. De gevolgen voor henzelf en de gemeenschap zijn overbekend. Wat is er dan zo fundamenteel mis met onze maatschappij dat we deze gordiaanse knoop niet kunnen ontwarren?
Blijft het verschijnsel bij voer voor psychologen, sociologen en seksuologen? Of zouden we de oplossing kunnen vinden in een aangepast programma voor ‘nation-building’, waarbij we meteen de ‘Yu di Kòrsou’ kunnen scheppen die we als ideaal voor ogen hebben? Iemand die geleerd heeft zichzelf en anderen te respecteren. Via de Unesco in Parijs is het gratis te verkrijgen. En dan de uitvoering nog…

C. Jansen, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.