Het artikel ‘Kamers onder kostprijs’ in uw krant van 10 november is niet geheel juist. De Tavel Agent Appreciation Season is duidelijk een promotionele actie geweest, alleen bedoeld voor reisagenten en was geldig van 5 september tot en met 31 oktober 2010. Dergelijke promotionele activiteiten speciaal gericht op reisagenten zijn overigens heel gewoon voor alle markten, ook voor wat betreft de kamerprijzen. Normaal krijgt een geregistreerde reisagent bij aanvraag van een kamerprijs voor eigen gebruik al een speciale prijs die per hotel varieert afhankelijk van de interesse die het hotel in de reisorganisatie en/of de desbetreffende markt heeft. Het is immers belangrijk dat de verkoper het product kent. Afhankelijk van de interesse van ieder hotel/resort in bepaalde markten, doet deze ook mee aan de campagnes. Hotels/resorts die interesse hebben in de Europese markten doen ook mee aan soortgelijke promoties, waarbij de geïnteresseerden ook flink de kamerprijzen laten zakken voor campagnes van dezelfde aard. Vorig jaar gedurende het laagseizoen is een soortgelijke actie gevoerd voor reisagenten van de Nederlandse markt.
De Travel Agent Appreciation Seasoncampagne was - zoals de naam van de campagne aanduidt - een appreciatiegebaar naar de reisagenten toe. De reisagenten zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de boekingen, en heeft men dus deze speciale aanbieding gedaan. De Amerikaanse markt, zoals in het artikel staat, zit dit jaar in de lift en heeft gelukkig goed gepresteerd. Als bedankje, dus als appreciatie, heeft men gemeend deze promotionele campagne te lanceren, en terecht. Hotels en resorts die geen interesse hebben in de Amerikaanse markt hebben dus aan deze campagne dan ook niet mee gedaan. Natuurlijk worden dit soort promotionele acties in het laagseizoen georganiseerd, want dan hebben de hotels meer kamers ter beschikking voor de campagnes. Dit soort campagnes hebben als uiteindelijk doel de bestemming Curaçao en haar hotels beter bekend te maken bij de reisagenten, de verkopers, en om zodoende hun kamerbezetting te verhogen. Regelmatig organiseren de hotels in samenwerking met het toeristenbureau Fam-Trips, wat staat voor Familiarization Trips, ofwel ‘familiarisatiereizen’ voor reisagenten, waarbij de kamerprijzen en andere kosten voor de deelnemers dan helemaal gratis zijn. Deze promoties hebben niets te maken met het flink laten zakken van kamerprijzen. Gedurende de aangegeven periode en alleen voor geregistreerde reisagenten is deze speciale campagne bestemd. Alle andere kamerprijzen zijn dan ook gedurende de campagneperiode normaal gebleven, en er was dus geen sprake van het flink laten zakken van kamertarieven. Immers, alle kamerprijzen zijn hetzelfde gebleven met uitzondering van het campagne-aanbod. Het is goed om dit soort zaken goed naar voren te brengen om misverstanden te voorkomen. Vandaar ook mijn reactie.

Willy Neef (voormalig directeur Curaçaos toeristenbureau Nederland), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.