Al geruime tijd maken wij als MKK (Movementu Kontra Korupshon) aantekeningen dat de verkiezingen op Curaçao een farce zijn omdat de burgers gecontroleerd worden op naam en op wel of niet gaan stemmen.
Het is een gewoonte geworden dat alle deelnemende partijen de lijsten krijgen van alle kiesgerechtigde burgers per kiesdistrict! Die lijsten worden bijgehouden buiten het stemlokaal waar jongeren zitten die je naam aankruisen als die door het kieslokaal geschreeuwd wordt. Het is zelfs in enkele lokalen zo dat deze jongeren plaats nemen in het lokaal zelf om zo bij te houden wie wel of niet op komt dagen!
Nu hebben we in de Antillen geheimhouding van uitgebrachte stemmen. Maar wat wil nu in deze verkiezing gebeuren? Het hoofd stembureau gaat publiekelijk verklaren dat een van de partijleden niet is komen opdagen voor zijn eigen partij! Met andere woorden, heer X is niet komen stemmen voor zijn eigen partij en dat wordt even wereldkundig gemaakt!
We weten al lang dat partijen controleren of de burgers die een stem toegezegd hebben aan een bepaalde partij of ze wel werkelijk zijn op komen dagen. Het gaat verder, als deze burger niet is gekomen en wel het een of ander aangenomen heeft om zo zijn stem te verankeren aan een bepaalde partij dat deze persoon later aangesproken zal worden waarom hij niet geweest is.
Doordat kinderen/jongeren in bezit zijn van alle namen van het district waar ze kruisjes moeten zetten achter de verschenen personen, kun je al niet meer spreken over geheimhouding van stemmen. Maar als de gezaghebber gaat zeggen dat een bepaald politiek persoon niet is verschenen om te stemmen op zijn eigen partij, zegt dat wel dat wij burgers dus geen vrije verkiezingen hebben en zeker niet de regels lokaal als internationaal gehanteerd worden door hoofd stembureau en een gezaghebber die de eindverantwoordelijkheid heeft.
Het kan dan ook niet anders zijn dat deze verkiezingen ongeldig verklaard moeten worden en dat de kiezer recht gaat krijgen op een discretere manier van stemmen zonder kinderen die je naam zitten af te turven en de gezaghebber die loopt te bazuinen wie wel of wie niet op een bepaalde partij heeft gestemd.

Movemento Kontra Korupshon
John Baselmans, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.